2022 Danmark






Välkommen till Valborgs blogg! Kartan visar rutten. Om du undrar över hamnar som vi besökt så kan du förstora kartan rejält så syns hamnarna tydligt! Växla över till satellitbild så syns bryggorna i detalj!

I år seglar vi ner längs svenska kusten och sedan över till Danmark.

Längst ner på sidan kan du skriva en aktuell kommentar och bifoga en bild – skriv bildtexten i ett nytt stycke på slutet av kommentaren. Om du vill kommentera något av inläggen så klicka på “Svara” under bilden. OBS att nya personers inlägg måste godkännas av moderator innan de blir synliga på nätet!

94 comments

  • Ragnar

    15/8 Skärhamn till Marstrand, 9nm, 3-6 m/s, O, ☀️ åska på kvällen

    Familjeträff på Instön och vi kom på att det bara tar 2 tim m båten, betydligt trevligare än 1 tim m bil. Vi hade tänkt ligga på gästplats på Instön men på morgonen varnades för 12-13 O till NO, dvs rakt in på tänkt plats. Vi styrde då om kosan till Marstrand. Karin hämtades upp för premiärtjejsegling m Ingers Maxi 77 och jag fick lift till Instö Lid. Hittade stigen bakom fälten upp på berget och kom rakt på tomten. Sen bad m 4 glada barnbarn och mycket mystid med de små! Tillbaka till båten precis i tid för att åskvädret m regn o hårda vindar skulle passera när vi njöt av landare i ruffen. Rune var med oss när föräldrarna njöt av restaurang- o pubbesök.

    Goa barnbarn som gillar varandra

  • Ragnar

    14/8 St Rävholmen till Skärhamn, 28 nm, 1-4 m/s S ->V☀️

    Lite trixigt att få loss alla tampar o vända båten men vi var ju tre pers så det gick bra. Ankaret satt inte alls, det var bara bra för att hjälpa till med vändningen. Sen in till Donsö för att lämna av Holger och David som tog färjan in. Jag lyckades hissa segel utanför hamnen och sen gled jag sakta igenom den trånga passagen norr om St Rävholmen. Vidare mot Vinga där jag fick väja för en tanker i farleden. Micke behövde hjälp med ett recept inför Sarek-tur så jobbdatorn åkte upp på däck och autopiloten fick väja mellan skären och båtarna en stund.

    Sen kom jag ut på havet och där var det glest mellan båtarna. Gennaker åkte upp igen, nu för 7:e dagen i rad, nytt rekord 😀 Mkt bekvämt att låta den sitta upprullad o klar under högtrycket när det inte är regnrisk. Karin mötte upp i Skärhamn o nu är cirkeln sluten för årets semestertur.

    Pater Noster, nästan hemma

  • Ragnar

    13/8 Videbergshamn till St Rävholmen, 25 nm, 0-4 m/s S ☀️

    Frukost i båten med blåbärsfamiljen med provsmakning av danska wienerbröd. Upp m gennakern igen och lugn halvvind upp till naturhamn som såg större ut på Kryssarklubbens skiss än i verkligheten. Gott skyddat läge med skär utanför men ankaret hamnade i ”nedförsbacke” när jag la det ganska nära skäret och det var uppenbart att det inte tog. Som tur var så bildade klippan en bit ”kaj” i lagom höjd och det var djupt nog att dra in båten så den låg långsides tryggt o fint.

    Promenad runt del av ön innan Landaren där det låg båtar lite överallt i den fina sommarkvällen. Det finns tydligen en 6 m hög dyklippa i sydvästra hörnet på ön som båtgrannarna hade provat men vi nöjde oss med dopp från akterspegeln efter att ha föst bort brännmaneterna med en paddel.

    PS När jag skrev detta hörde jag några lätta knackningar på båtskrovet – sjöodjuret eller en tumlare? Det visade sig vara en fiskeboj som jag seglat på när uppmärksamheten var på annat håll! Men jag hade tur och den försvann snabbt kölvattnet utan att fastna 😀

    Fickparkering i naturhamn

  • Ragnar

    11/8 Anholt till Videbergshamn, 36 nm, 0-4 m/s SV till V ☀️

    Tidig start, strax före 07 stod jag vid fiskebåten och inhandlade piggvar och 4 sandskäddor medan de andra provianterade i den morgonöppna butiken på kajen. Dragplåstret fanns på andra sidan Kattegatt o vi ville inte komma fram för sent. Inspirerade av en fiskebåt som genade över revet valde vi att lita på Navionics sjökort från 2015 och korsa revet där det var markerat som ”Slussen 3,4m”. Årets Seapilot-kort hade det markerat som < 4m. Sen blev det motor en kort bit innan gennakern åkte upp. Ett stopp för dopp o lite kursändringar i farleden för att undvika ett lastfartyg, sen var vi hemma i Sverige igen. Lilla blåbäret med mor o mormor kom ned till Valborg på en landare💕

    Sen blev det grillparty med Källgårdsfamiljen där vi lärde känna alla 4 bröderna som varit på födelsedagspaddling längs viskan med Amandus. En blandning av korv, veggieburgare, spättor, valkött(!) som medtagits från Nordnorge och squash lades på grillen och blandades med goda pajer, såser och sallader. Squashkaka med björnbär till efterrätt 🙂 Fina stunder med blåbäret i famnen för både Karin o mig. Natten blev sen innan vi var tillbaka i Valborg efter en mycket trevlig kväll!

    Premiär i Valborg för blåbäret💚

    • Ragnar

      Holger o David fick provköra Anders Morgan från 1975 och var helt lyriska😀

    • Ragnar

      ”Slussen”, dvs öppningen i revet som bara syntes på Navionics kort. Med vår kurs var det aldrig grundare än 5m så borde funka även vid hårt väder

    • Ragnar

      Så här ser det ut på Seapilot. En del båtar genade också mellan 1,6 och 1,9-meters grunden och det verkade gå bra.

    • Karin

      Va kul att vi kunde sammanstråla, stora o små, på Värö! Stavningskontrollen ambitiös – kolla korg o vägburgare (korv o vegburgare) kanske 😉 Squashen hade en central plats oxå, både på som mat o efterrätt! Och olika drycker med o utan från olika resmål!
      Härligt med er gennaker och fria bad!

  • Ragnar

    10/8 Ebeltoft till Anholt, 47 nm, 0-4 m/s SO ☀️

    Tidig start, kl 07.30 la vi ut och åt frukost under motorgång på ett spegelblankt hav. Vi tog ett stopp för morgondopp när det var glesare mellan maneterna. Efter drygt 3 tim kom brisen från sydost, inte alls enligt prognoserna men mkt bra för oss så vi kunde få 3-4 knops fart i den svaga vinden med gennakern och dessutom 1 knops ström med oss ⛵️😁. Vinden stod sig ända fram så det blev en väldigt behaglig segling.

    Anholt var fullt som vanligt, nu med mest tyskar när danskarna har slut på semestern, men vi hade tur och fick en plats när en båt gick sent iväg. Grill på kvällen och det utlovades färska spättor från fiskebåten imorgon tidigt!

    Tredje största vindkraftparken i världen när den byggdes med 111 snurror. Fin utsikt på väg till Anholt 😁

  • Holger

    10/8 Juelsminde till Ebeltoft, 35nm, 3-6 m/s, ☀️

    Vi börjar dagen med ett härligt morgondopp från båten med sällskap av vackra röda brännmaneter, som vi fick hålla lite extra vakt på, eftersom även fina djur inte alltid är så trevliga vid närkontakt. Optimistiska och stärkta av en god 3-6 m/s vindrapport gav vi oss iväg direkt för segel, som tyvärr snart fick bytas till motor då vinden mojnade snabbt. Lyckligtvis kom vinden tillbaka etfter ett tag och stabiliserade sig enligt rapport, så vi fick en fin heldagssegling med hissad genaker och storen ute i en varierande vindriktning lämplig för en avkopplande slör och plattläns, ända upp till Ebeltoft. Ebeltoft har en fin Marina som var både modern men ändå byggd med gammaldags känsla, en stil som gick igenom i stadsbebyggelsen också såg vi när vi promenerade upp genom smala gator och provianterade.

    Middagen i sittbrunnen blev en fin avslutning på en skön dag.

  • David

    9/8 Bålø till Juelsminde 32nm, 0-5 m/s, en del ☀️

    Kul dag, började lagom segt, ända tills vi kom fram till lilla belt. Då började både vinden blåsa på bättre, sen kom även danska försvaret ut och gjorde en flyguppvisning med sina F-16 plan. Trevlig segling genom hela lilla belt. På det öppna vattnet började det även blåsa ca 3-4 m/s. Tillslut kom vi fram till Juelsminde och la till vid utlagd boj.

    Dansk F-16

  • Ragnar

    8/8 Aerøskøbing till Bålø, 32 nm, 0-4 m/s S-SO, en del ☀️

    Ny besättning, Holger och David har mönstrat på. Idag påbörjar vi hemfärden till Skärhamn, ca 180 nm. Ingen vind alls till att börja med, sen kom och gick den under dagen med en del motorkörande. Sen vred den tillräckligt för att vi skulle kunna sätta gennaker för första gången i år, härligt⛵️ Vi såg några tumlare på vägen och passade på med ett dopp i solskenet när vi seglade i knappt 2 knop. Nu ligger vi för ankare strax utanför hamnen i skydd för den nordliga vind som ska blåsa inatt enligt DMI.

    With a little help from my friends

  • Ragnar

    7/8 Bagenkop till Aerøkøbing, 21nm, 3-10 n/s, SV, molnigt och ngt stänk

    Danska hamnar ligger ofta utan skyddande öar, dvs om vinden ligger på så blir det skumpigt direkt. Så var det idag. När jag väl satt storen kände jag att det behövde revas direkt. Sagt och gjort, sen fin segling in bakom Aerø. Där tog jag ner storen och gled på bara focken genom rännorna som är väl utmärkta. Det grundaste var 3m söder om Sandhoved där det även var detta djup en bit in i 4m-kurvan. Sanden flyttar på sig! En seglare som försökte snedda gick på grund ☹️ Gott om plats i stor hamn, fick kajplats utan problem. Mest tyska båtar, danskarnas semester är över enligt båtgrannen, imorgon börjar skolan!

    Nästan varje liten ö på vägen har sin egen hamn

    • Ragnar

      Jollesegling utanför hamnen

    • Ulf

      Annorlunda vatten och kustlinje jämfört med “hemma” i Norge! Men vad lever ni på när ni inte kan fiska? För jag antar att det är sämre med napp på dessa breddgrader.

      • Ragnar

        Ja, det blir till att köpa i affären som finns i varje by och dessutom är öppen på söndagar! Har försökt dörja lite makrill utan resultat. Här är det grunda vatten – vi ankrar på 4-5 m djup. Så det är en stor kontrast men roligt m omväxling.

        Danskt fjäll = klint m råg 16 möh

  • Ragnar

    6/8 Bagenkop, kulingvarning ☀️

    Jag har nu lärt mig att kolla vädret på vägen också, inte bara där båten ligger. DMI skickar då fram 14 m/s en bit norrut, så det blev en dag i hamn. Lite besvärligt att gå längs stranden så jag googlar efter cyklar. Då visar det sig att gratis cykel ingår i hamnavgiften 🚴‍♀️ 😀. Langeland är känt för sina vilda hästar som håller till i hägn längst söderut. Alla är veterinärbesiktade och har egna pass, så viss begränsning på vildheten. Fin cykling som påminde om skogen på Samsø. Jag fick syn på hästarna på ca 100m håll. Minst 50m hade det stått i anvisningarna. Men jag stod helt stilla och de betade sig så sakteliga fram till ett par m från mig (på andra sidan elstängslet). Sen gick det en Stig längs klinten vid havet där jag kunde leda cykeln i kanten av rågfältet tillbaka mot byn.

    Inbåten fick jag användning av Biltemas bultsax modell större (till att klippa vajrarna om det skulle bli masthaberi). Jag klippte ganska lätt av hänglåset som rostat fast så nu kommer jag åt reservförrådet av svenska gastuber.

    Nyfikna vildhästar

  • Ragnar

    5/8 Nakskov till Bagenkop (på Langeland), 26 nm, 0-6 m/s, några timmars lätt regn!

    Det gick att hissa segel inne i hamnen så jag kunde segla ut i den smala rännan. Mötte en halvstor träbåt och det var inte direkt trångt, men vad gör man vid möte med ett av de stora fartygen inne i hamnen som är 80x14m?
    Stiltje efter en stund men sen kom en lagom bris att kryssa för. Lite regn på vägen. Tänkte lägga till utanför en tysk, men de hade corona ombord.

    Gjorde en snygg fickparkering utanför nästa båt men de skulle gå kl 07 imorgon. Men han tipsade om en kajplats som inte var markerad som gästplats i Hamnguiden. Där fick jag god hjälp vid tilläggningen. Gick väldigt nära kajen med fören varpå han bara lutade sig ut och tog förtampen. Det är tydligen så man ska göra➰😀 Så när vinden vände 90 grader och blev kuling så ligger jag perfekt

    Trångt i farleden

    • Karin

      Aha är det ’corona’ en ska säga för att få vara enda-båt
      Fint du missade kulingen!

  • Ragnar

    4/8 Burgstaaken till Nakskov, 43nm, 2-11 m/s, ☀️ sen lite moln

    En dag med talrika ändringar av planerna. Men Erik kom i alla fall iväg med bussen och hade osannolik tur med förbindelserna så han var i Sverige innan jag seglat runt ön till Puttgarden färjeterminal. Sen blev det en lång läns 😁⛵️ Den nya infästningen till spinnakerbommens lyft visade sig fungera mkt bra, så det var enkelt att spira focken och sen tuffa på i 5 knop. Korsade farleden i Stora Bält på gott avstånd från alla fartyg och var åter i Danmark. Jag planerade att ankra utanför Nakskov.

    Sen kom ändringarna! Plötsligt såg jag att det varnades för en timme med 15 m/s ungefär när jag tänkt ankra. Så jag tog ner storen och drev på focken i 1-2 knop. Perfekt för makrilldörj men det tyckte nog inte makrillen för det blev inget napp. Och heller ingen vind så jag började styra inåt land. Då kom vinden, en timme försenad men det blev bara 10m/s. Sen lugnt när jag gav mig in på grundare områden. Då drog det ihop ett icke annonserat åskväder med byar på 11 m/s! Många blixtar men inget dunder så det var en bit bort. När det lugnat ner sig tittade jag på DMI igen – nu hade de skickat fram en ny kuling kl 20 🥺 Då gav jag upp ankringen och körde järngenua in i Nakskov. Charmig liten stad med stora fartyg – men någon kuling kom det aldrig! Kan man lita på DMI?? Sen middag efter en landare – nu är kl 22 och det är 25 grader ute 😅 Fin dansk sommar 😀

    Spirad fock ger ca 1 knop extra

    • Ragnar

      Svårt att våga ankra när man är omgärdad av 3 kulingområden (det ljusa, Nackskov ligger i mitten)

    • Ragnar

      2 prognosmakare förutom DMI hade med kulingen kl 16 men ingen hade med åskvädret…

    • Erik Järhult

      Tack för fin vecka. Hemresan gick som sagt som en dans. Promenad, buss, färja, lift, tåg, tåg, tåg med avslutande bil från perrongen i Jonsered.
      Undrar om Den Svenske Ragnar kommer med?

  • Ragnar

    3/8 Lippe till Burgstaaken, 22 nm, 5-12 m/s SSV☀️
    Lugn natt och morgon men lagom när vi var klara blåste det upp en frisk bris så vi fick en fin slör. Bron till Puttgarden-ön passerades ungefär samtidigt som tempen gick över 25 grader ute så det blev ett stopp när vi drev för bara en liten flik på focken innan vi gick i hamn. Middag på restaurang på kvällen och märkes att man exporterar spannmål från denna hamn. Jättetraktorer kom körandes i strid ström utanför den öppna restaurangen för att tömma sin dyrbara last utan att någon verkade tycka att de störde.

    Man undrar alltid: Kommer vi att gå under? Här var det ett par meters marginal

  • Erik Järhult

    2 augusti, Eckerförde till Lippe, 38 nm, 3-8 m/s, sol☀️

    Godmorgon Eckerförde. Vi är i Tyskland och startar med en stadspromenad. Gammal stad med fina gågator. Vid en kanal får vi syn på en fiskebåt och gör dagens klipp. Två sprattlande rödspättor á 2 euro styck. Dagens middag är räddad. Ut på böljan blå med riktning Puttgarden. Härlig frisk bris och drygt 7 knop. Vi passerar diverse gula bojar – tillträde förbjudet för militären har stora övningsområden här. Ragnar har ställt siktet på en liten inkilad hamn, men ringer för säkerhets skull hamnfogden i Lippe innan vi ska smita in i kanalen. Tji knas. Hamnen är för grund och vi rekommenderas fortsätta ett par timmar österut till Heiligshafen. Men vi är hungriga och kommer på den lysande idé att lägga oss för ankar. SMHI lovar lätta vindar och ankaret biter perfekt (hoppas jag).
    Fiskdax. En kulinarisk höjdare med smörstekt spätta till varmrätt och jordgubbar till dessert. Avslutat med ett dopp från båten. Sovdax.

    Läcker gourmetmiddag

  • Ragnar

    1/8 Søby till Eckernförde, 43-nm, 5-12 m/s NV, em ☀️

    Mulet och lite trist väder på morgonen men kvällsregnet hade upphört. Vi valde att följa vindarna framför cykling på Aerø. Nordligt bara idag, sen sydligt så om vi skulle till Tyskland var det nu chansen var. Lite motor i motvinden runt hörnet på Aerø, sen fin slör på bara focken. Lite för fin för Erik som kaptenen tyvärr skickade ned i ruffen för att säkra porslinet när vågorna rullade båten påtagligt. Det blev en tupplur på golvet i sittbrunnen för att lugna magen vilket lyckades väl. När vi kommit in i finvattnet igen så styrde han glatt och åt med god aptit när vi landat frampå kvällskröken. Vi fick god hjälp att lägga till i frånlandsvinden av några stadiga tyskar som drog friskt i tamparna. Vi ligger i Stadthafen som enligt Hamnguiden ska vara nära gamla stan som vi tänker utforska imorgon fm.

    Dannebrogen byts ut

    • Karin

      Oj du får vara rädd om besättningen Ragnar – måste hålla längre än porslinet 😉
      Här väller lågtrycken in, rogivande varainomhusväder

  • Erik Järhult

    31/7 Faaborg till Søby på Aerø, 13 nm, 2-4 m/s SO ☀️

    Det känns alltid lite pirrigt att ge sig ut på resa utan att vara säker på slutmålet.Nåväl. Lisbet körde ner mig till Köpenhamnståget tidigt lördag morgon. Fyra timmar senare på huvudbangården. Lika trångt på danska tåg som på svenska. Mot Odense. Det går inte att betala med kort på bussen till Faaborg, alltså tjurrusning till Pengaautomaten. Chansade och hoppade av bussen där båtarna låg packade. Tre minuter från Ragnar. Tur ska man ha.

    Eftersom R redan förtäljt allt vi gjorde igår hoppar jag raskt till dagens äventyr, som att simma i Stora Bält. Uppfriskande svalt. R som gärna har både livrem och hängslen släppte för säkerhets skull ut en lina med en fender. Hoppade i från fören (tyvärr blev det ingen bild när han likt Poseidon gled ner i böljan blå) och 15 sekunder senare dök han upp i aktern. Där kunde årets badpojke avbildas.

    Sedan in mot Søby på Aerø för fyllning av diesel och vatten (och tömning av sådant ni läsare inte vill höra talas om). Fin gästhamn, med lekpark Och pub, för övrigt uppkallad efter min käre hund Arthur.

    Fem sekunder efter vi äntrat Valborg efter promenaden i Sogn kom regnet. Tur igen, särskilt som det vankas kylling om en stund.

    På simtur i Stora Bält

    • Ragnar

      SUPare med gast

    • Karin

      Härligt att höra att Erik är ombord – en av Valborgs trogna gamla gastar <3
      Hoppas Aerø är till belåtenhet, många seglare har pratat så väl om ön!

  • Ragnar

    30/7 Aerø till Faaborg, 13 nm, 1-4 m/s O, en del sol

    Lugn natt och enligt ankarvakten hade båten flyttat runt mkt lite. Långsam seglats in mot Faaborg där Erik mötte upp. God öl på kajen och sedan Brugsen för att fylla på förråden. Fin kväll i sittbrunnen, nästan tropiskt.

    Stor båt med sidobord, troligen holländsk, gjord för att klara kanalerna

  • Ragnar

    29/7 Thurø Bund till Borgenaes Bugt (Aerø), 15 nm, 2-7 m/s NO ☀️

    Start efter lunch idag, lugn vind i ryggen så jag seglade på bara focken i kanalen genom Svendborg som visade sig vara en jättehamn med varv och stora fartyg. Gott om yrkestrafik, inte saktar man ned farten pga en liten segelbåt, rejäla svallvågor och jag insåg att man bör hålla gott avstånd till sjömärkena eftersom de rullar åt alla håll av svallvågorna.

    Mitt för varvet inne i Svendborg hörde jag ett frustande och ser en tumlare simma rakt mot båten. Knappa metern från båten vände den tvärt akterut innan den skulle krockat med rodret. Bild kommer!

    Väl ute på fjärden satte jag storen och seglade söderut i en smal ränna mellan prickar där färjorna hann köra om flera gånger. Men lite bättre m plats här. Ny ankring, ikväll lite mer vind 6-8 m/s, och öppet hav åt väster. Men de har lovat ostligt alla tre: DMI, YR och SMHI. Båten pendlade ganska mycket i vinden innan jag satte upp ankarseglet. Blir även mindre belastning på kättingen när pendlingen minskar.

    Påtagligt lugnare med ankarsegel

  • Ragnar

    28/7 Kerteminde till Thurø Bund, 35 nm, 1-7 m/s, NV, O och SV ☀️

    Kallt imorse, så det blev tjocktröjan på. Misstanken att grävskoporna skulle börja röra på sig kl 07 besannades men jag var förberedd på tidig start med bredd macka o kaffe på termos så det var bara att lägga loss! Växlande vindar på vägen söderut och många båtar i farten.

    Den mindre bron i Stora Bält var angiven till 18m men kändes klart lägre när jag gick in under så det blev en adrenalinkick, men minst en meter till godo (masten är 17m). Ligger nu för ankar i en fin vik på 3,5 m djup.

    Räknade till 30 båtar i viken kl 17

  • Ragnar

    27/7 Ballen till Kerteminde, 26 nm, 6-13 m/s

    Mormor Karin tog färjan hem för att hälsa på barnbarnet o vara med på slåttern i helgen. När kulingen mojnat på em guppade jag söderut i frisk halvvind, 6 knop hela vägen ner till Kerteminde. Jag la till i kanalen, lite strömt men fick god hjälp att ta emot linorna. Pållarna för grova för röda linan!

    Hamnen under full ombyggnad, granne m grävskopa😲

    Flintakonst i Ballen

  • Karin

    26/7 Samsø 7-15 m/s

    Inblåsta på Samsø, finns sämre ställen. Ballen hamn full av båtar, vi var 5 båtar i bredd i natt och tysken på 3e plats skulle plötsligt lämna. Lite kalabalik men alla skötte sig och efter att ha snurrat runt en stund, dansken ytterst och vi, var vi 4 båtar på plats igen med nya stadiga förtöjningar.

    Därefter blev det cykeltur som varade nästan hela dagen. Inhandlade färjebiljetter på obemannat kontor, alltid lika nervkittlande om betalningen dvs svenskt kort ska godkännas. Gick bra, ca 150 kr kostar det att komma över till Kalundborg på Sjaelland där tåget mot Köpenhamn går.

    Valde att cykla på sydsidan av ön i en ganska rejäl skog med välvuxna bokträd, ekar och askar, samt en del sorgliga granar. Skogen och 20 % av Samsøs areal ingår i slottet Brattingsborgs ägor. Slottet känns osannolikt på denna ö, engelskt med tinnar och torn som i teveserierna. Platsen har anor tillbaka till vikingatiden då Kongens Borg låg här.

    Efter lugnet i skogen kom vi ut bland fälten där olika sädesslag och mogen raps böljade på vidsträckta åkrar. Då och då en liten gård, ibland med egen vindmölla, men nästan alltid med försäljning av något slag – antikt, loppis eller nyskördat på ett bord vid vägen. Tyvärr bara danska kontanter el dansk swish…

    Vi stannade till i några byar, bl a för Samsøglass (förstås gjord på så lokala råvaror som möjligt) och filterkaffe eller konst i något galleri. Att cykla på danska öar känns som att röra sig i ett stort lekland med utbud för alla sinnen, är det det som är hygge eller koseligt eller smil eller smuk eller vad?

    Avslutade på Samsøs energiakademi, tyvärr stängt för semester men vi fick ändå en känsla för öns framgångar inom området och stolthet över att ha blivit utsedd av FN till Climate Leader 2021!

    Klassisk smukt hus i dansk by

  • Karin

    25/7 Sejerø till Ballen, 19 nm, 3-7 m/S SO

    Vinkade av Eva o Janne från däck i morse när de skuttade iväg till färjan som skulle ta dem till Sjaelland fvb hemåt via Roskilde och Köpenhamn. Efter lite fix på båten gick vi in till Ø-huset och drack lyxig latte och botaniserade bland böckerna. Läste om ”små-øarna” som de kallas, varav Sejerø är en, och som verkar ingå i projekt/studie om ö-liv och hur det utvecklad. På Sejerø finns t ex Öarnas højskole med kurser och annat. Vi råkade cykla förbi just detta hus när det kom en massa folk per cykel o bil för att komma sammen i nån trevlig festlighet.

    Efter kaffet och mer läsning om ön och dess historia från fiske och jordbruk till mera turisinriktad verksamhet promenerade vi upp till den lilla byn med kirke, Brugsen och cykelutleie. Vi fick ta kaffet på krita för de tog varken kort eller svenska pengar. Likadant med cyklarna, danska kontanter eller danskt swish. Inte heller nätet hade vi nån framgång med, förutom en liten stund på kyrktrappen då det blev kontakt.

    Lyckades betala både kaffe och cyklar till slut, tack vare svensk båtgranne som vi kunde växla med. Cyklade först en runda norrut på den 1 mil långa ön och tittade på den ståtliga gula fyren, och sen en runda söderut. Både på nord- och sydtippen funkade nätet så telefonerna gick varma 😉

    Kändes som både Anholt och Ven och lite Bornholm när vi cyklade runt bland sädesfält, sandrev och traditionell bebyggelse. Blåeld i massor längs vägkanten liksom vallmo och blåklint, och både havsörn och kraftigt ryttlande tornfalk hade vi nära inpå oss.
    En liten krog i hamnen tog svenskt kort så där slog vi på stort och tog varsin öl och åt stjerneskud 🙂

    Ragnar får kontakt

  • Jan Ahlbom

    23/7 Odden till Sejerø, 25 nm, 4-8 m/s V

    Sista dagen innan vi lämnar vår fina Valborgsresa kring Själland. Vi lämnade hamnen i Odden, men innan dess bunkrade vi rökt sill, makrill och torskbollar (mums).
    Vädret var mulet och vinden ca 6m/s. Seglingen gick längs Själlands udde och vid tretiden nådde vi vårt nya mål Sejerö.
    Det var tur att vi nått vårt nya mål då det börjat regna och blåsa.

    Bilden ni ser visar hur mysigt det kan vara i Vahlborgs varma kajuta.

  • Karin

    22/7 Rørvig till Odden på Sjaellands rev, 25 nm, 6-14 m/s SV

    Lämnade fina Rørvik i god tid för att hinna till Oddehavn ute på Sjaellands odde innan kulingen drog igång. Efter 5 timmars ganska hård kryss kom vi (äntligen 😉 in i lugnare vatten i Oddehavn. En hygglig dansk assisterade oss i att lägga till lugnt och värdigt vid hans stora fina segelbåt innanför vågbrytaren. Allt gick väl och vi kunde snart kasta oss över det kombinerade förmiddagskaffet/lunchen innan vi gick på upptäcksfärd.
    Kompletterade skeppsskafferiet på Superbrugsen och besökte det lilla pedagogiska tonfiskmuséet. Den blåfenade tonfisken har dokumenterat fiskats här sen 1300-talet men på 1930-talet blev fisket så intensifierat att tonfisken nästan var försvunnn på 60-talet. Nu har internationella krafter dragit igång olika samarbeten och den blåfenade tonfisken börjar så sakteliga komma tillbaka.

    Lång strandpromenad på den steniga sandstranden och vi förundrades åter över hur rent det är på de danska stränderna – väldigt lite plast och annat skrot som vi är vana vid i Bohuslän. Fantastiska stenar i alla färger och former, naturens egna konstverk. I strandbrinkarna hade backsvalorna byggt sina hålbon och i vattenbrynet sprang större strandpipare.

    En skylt ”Willemos sten” väckte nyfikenheten och efter att ha följt en stig genom grönskan uppför branten dök en minnessten upp. Krigsskeppet Prins Christian Frederik besegrades av engelsmännen i havet 300 meter här utanför 1808. Skeppet sattes i brand, 55 män dog och 90 skadades. Med detta skepps undergång tog den danska eran som krigsmakt på haven slut (om jag fattade den danska texten rätt)

    Tillbaka i båten har mästerkockarna börjat förbereda torsken medan vi avverkar den sedvanliga camparin och jordnötter, dvs vi landar 😉

    Svajande stenkonst på Oddens strand

  • Jan Ahlbom

    21/7 Gilleleie till Rørvik, 23 nm, 0-6 m/s, blandad molnighet

    Fantastisk väder och vi har besökt den mysiga staden Gilleleje. Gilleleje har en stor hamn med många små blå fiskebåtar blandat med en stor mängd fritidsbåtar i varierad storlek. Gilleleje är värd ett besök,
    Efter halvtiotiden seglade vi vidare. Seglingen var lugn och fin, men plötsligt var vi framme vid vår nya destination Rörvik. Rörvik är lika mysig som Gilleleje och jag blir förvånad över alla dessa mysiga hamnar.Det verkar finnas tusentals mysiga destinationer i Danmark, Det är dags att besöka vårt grannland lite oftare.
    En eftermiddagspromenad längs stränderna i Rörvik gjorde inte saken sämre. Hamnen sjuder av aktivitet med sport, musik, bad och upptåg. Här finns allt man kan begära och lite till.

    Dejeligt att vara kapten i Danmark

  • Karin

    20/7 Lövstaviken till Gilleleie, 51 nm, 3-11 m/s O -> SO ☀️

    Lämnade Lövstaviken utanför Falkenberg i Arla morgonstund och korsade Kattegatt på en kryssbog. När vi närmade oss Sjaelland slog hetväggen emot oss. Fullt med båtar i Gilleleje gästhamn och fler strömmade in. Vi ligger som 4e och sista båt vid en av bryggorna i infartsrännan. Så fort Valborg var tillagd begav vi oss till badbryggan för härlig simtur utan maneter.
    Gilleleje är ett gammalt fiskarsamhälle med de typiska blålila danska fiskebåtarna i olika storlek. Här finns även varv och slip, och numer även många pubar och restauranger. Känns som ett av fiskesamhällena i Bohuslän som sväller ut under sommaren.
    Vi hittade en Rema1000 och provianterade och därefter blev det var sin immande kall öl, kul att sitta och titta på folk och fä och en och annan båt som fortfarande kom in i hamnen.
    Hemma i båten vid 21 blev det sallad med grönsaker från Maderna och rökt öring – smarrigt, tack Eva o Janne!

    Härligt dopp utanför piren

  • Ragnar

    19/7 Videbergshamn till Lövstaviken (Falkenberg), 26 nm, 1-3 m/s SV, ☀️
    Vi åkte hem några dagar för Signes 4-årskalas och lite annat, sen åter för att träffa det nya lilla underverket hos Sofia och Linus. Janne och Eva mönstrade på, som vanligt med en IKEA-kasse med grönsaker från den egna odlingen 🙂

    Fin kajplats längst in i Lövstavikens gästhamn

  • Ragnar

    16/7 Videbergshamn

    Rundtur på cykel längs Kattegattleden innan vi hälsade på den nya lilla familjen som just kommit hem från sjukhuset med en liten kämpe 🥰

  • Ragnar

    15/7 Vrångö till Videbergshamn, 25 nm, 3-8 m/s

    SMHI lovade NV upp till 11 m/s som skulle öka till kuling frampå dagen. Men det blev en behaglig SV där revet togs bort och vi kom fram i god tid innan det blåste upp. Vi fick en bra plats anvisad mellan y-bommar i hamnen. Promenad till Bua där Susanne tog bussen hem och vi köpte fisksoppa.

    Sigrid väntar på last vid Ringhals

  • Ragnar

    14/7 Kuling på Vrångö, upp till 19 m/s i byarna, sol ☀️

    Promenad på södra delen av ön. Landare med Sussie och på kvällen anlände nästa gast, Susanne.

    Höga stenmurar på piren skyddade väl mot kulingen

  • Ragnar

    13/7 Hyppeln till Vrångö, 15 nm, 4-8 m/s V, sol 🙂

    Kuling var annonserad från kl 14 så det blev en tidig start. Som tur var räknade SMHI lite fel på vindriktningen så vi kunde sträcka fint utomskärs ända ned till Vrångö. Däremot hade de rätt om kulingen som kom på utlovad tid. Vi gick då en fin promenad på norra delen av ön istället för att kämpa mot vinden på havet.

    Konstinstallation vid minneslunden

  • Ragnar

    12/7 Rörö till Hyppeln, 0,5 nm, motor

    Karin ville se Hyppeln som hon aldrig varit på. Gott om plats i fin hamn. På promenad runt ön kom vi upp till fortet som invigs som museum 30/8 då det bjuds på ärtsoppa (och punch?). Harald och Carina kom med färjan på kvällen lagom till goda musslor på hamnrestaurangen. Upplevelsen blev lite naggad i kanten när vi fick reda på att de var importerade från Chile 🙁

    Nybyggt dansgolv framför fortet

  • Ragnar

    11/7 Bleket till Rörö, 16 nm, 2-4 m/s V, sol 🙂

    äntligen kom vi iväg efter nästan en vecka med kuling! Svaga vindar ned till Rörö där vi gick rundan ut mot Västerhavet tillsammans med Barbro. Närmare 10 döda havssulor låg bland stenarna. Vi fick senare reda på att de dött av fågelinfluensan i juni. Sen tog vi en öl på kajen och åt tångglass.

    Gott öl från det lokala bryggeriet

  • Ragnar

    Första stopp Bleket där vi lånade en plats några dagar i väntan på att kulingen skulle blåsa över. Lite speciellt att vara inblåst hemmavid (5km söder om Skärhamn), och vi fick bl a besök av Signe som sov över natten i båten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

The maximum upload file size: 15 MB. You can upload: image, video. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here