2014 Sverige runt

Klicka på kartan och scrolla med musen för att zooma. Klicka på en bild för bildspel.

Längst ner på sidan kan du skriva en aktuell kommentar och bifoga en bild – skriv bildtexten i ett nytt stycke på slutet av kommentaren.

Om du vill skriva något om ett tidigare avsnitt på resan så använd länken “Svara” underst på kommentaren det gäller.

 

1000 Nm 30/4 – 28/9

11 comments

 • Fiskebäck till Skärhamn Fiskebäck till Skärhamn

  Barbro, Gustav och jag gastar mellan Fiskebäck och Skärhamn – lugn fin segling över Rivöfjorden och förbi Rörö, Marstrand, Tjönekalv och Pater Noster. Många väle passeras och vi slänger ut en rev men ingen fiskelycka. Bubbel i båten när vi anländer Skärhamn vid 18-tiden och på kvällen moules marinières på Port Sud med grannarna Eva och Roland.

  Välkommen till Skärhamn Valborg!

 • Torekov till Fiskebäck Torekov till Fiskebäck

  Säsongens längsta dagsetapp – 93 Nm från Torekov till Vrångö. Höga vågor, mycket Beaufort, 10 m/s som ökade under dagen. En härlig sensommarsegling på öde och grått hav. Passerade Nidingen och närmade oss Göteborgs södra skärgård i skymningen. Stora upplysta fartyg på redden vittnade om att vi närmade oss en hamnstad. Nästan mörkt när vi gled in tyst och stilla i Vrångös fina hamn vid 21-tiden. Sussi och Rickard väntade med jättegod middag och vi såg nog rätt vindpinade ut när vi trillade in i deras hall. Innan vi lämnade för Fiskebäck dagen därpå hann vi gå en runda i naturreservatet samt äta lunch på Vrångö värdshus. Nu bara en dagsetapp för Valborg innan hon är i hemmahamn, Skärhamn. Men först lite reparations- och varvsarbetare i Fiskebäck där vi lämnar Valborg 1 vecka.

  Barbro parerar vind och vågor på Kattegatt

 • Råå till Torekov Råå till Torekov

  Lämnade båten i Rå och åkte hem och jobbade 1 vecka. Barbro följde med oss ner för fortsatt segling. Det blev en blåsig och tuff seglats i grått väder norrut längs Skånekusten, passerade Helsingborg och rundade Kullens fyr och fina Bjärehalvön. Tilläggningen i Torekov blev lite dramatisk pga en vindby som smäckte in oss i sidan på en båt som låg förtöjd längs kajen. Valborg lyckades ramma båtens säkerhetsrustning, en danbuoy, som löste ut och käckt seglade iväg som en jättefallos. Vi svängde ut igen och kom tillbaka in i hamnen för nytt försök som lyckades bättre. Blåsig natt och blåsig nästa dag – vi promenerade runt i pittoreska Torekov, besökte kyrkan , parken, fikade och beundrade namnskyltar och galjonsfigurer från fartyg som förlist vid Hallands väderö. Valborg af Skärhamn var också representerad – ett fraktfartyg som sjönk här 1925. Skulle vara intressant att få veta mer om hennes historia! Dåligt väder och mycket blåst annonserat för hela veckan så Barbro och jag åkte tillbaka till Göteborg och arbetade och Ragnar och Valborg stannade kvar i Torekov.

  Museum i Torekov över förlista skepp

 • Kivik till Råå Kivik till Råå

  Efter endast 28 Nm segling från Kivik når vi Kåseberga i skymningen. Hinner upp till Ale stenar lagom till solnedgången, en magisk ljummen och vindstilla kväll med milsvid utsikt i alla väderstreck. Nästa dag strandpromenad bort mot Sandhammaren samt besök på Sjöräddningens lilla museum i Kåseberga hamn, innan vi kastade loss för segling mot Smygehamn/Smygehuk. Hela hamnen full med bubblande algsörja – men Sveriges sydligaste fyr finns här samt fin skulptur på Uma Thurmans mormor. Fortsatt lugn fin segling längs Skånekusten till Falsterbo-Skanör och via/under Öresundsbron till Ven. På natten blåste det upp och Valborg slet sig, vilket vi blev uppmärksammade på av närmsta båtgrannarna som väckte oss vid 4-tiden då vi började komma för nära dem. Upp och förtöja om och iväg tidigt för att hinna över den lilla biten av sundet till Rå innan vinden ökade. Tilläggning i full karriär i Rås hamn – rammade bara en pållare och lyckades lägga till på anvisad plats till slut.

  Ale stenar

 • Bornholm till Kivik Bornholm till Kivik

  Spännande ankomst till Åhus efter mörkrets inbrott – utan lanternor men med ficklampbelyst segel. Att dagen till sjöss blev så lång beror delvis på stiltjet mellan Bornholm och Simrishamn, där Lisbet och Erik skull av samt lite reparationsarbete på Valborg genomföras. Vi hann precis fram innan hamnkontoret med reservdelarna stängde för helgen. Och vi hann precis bada från Valborg i Östersjön innan havet blev igenklibbat av ett heltäckande algtäcke – sånt vi bara sett på flygbilderna förut. Vi lämnade båten i Åhus och åkte hem med Carina och Harald. Åter efter en vecka med Inger och hann besöka Absolut Vodka i Åhus innan det var dags för
  nästa etapp – till Kivik. Där tittade vi på kungagraven samt hälsade på Fritiof Nilsson Piraten. Samt hissade upp Ragnar i masten, där han fastnade och Karin fick ryggskott när hon försökte fira ner honom.

  Fritiof och vi

 • Karlskrona till Bornhom Karlskrona till Bornhom

  I Karlskrona vinkar vi av Eva och Janne och Lisbet, Erik, Carina, Harald mönstrar på. Efter 4 timmars segling till Ronneby i höga vågor och krabb sjö verkar delar av besättningen vara redo att debarkera, men efter en vilodag på fina Karön/Ekenäs och promenad in till Ronneby kom nya krafter och vi var redo kasta loss igen. Härlig frisk segling 62 Nm söderut till Christiansö, en liten medeltida ö med ringmur runt den gamla bebyggelsen. Rundvandring, bad och påhälsning av en havssula som vaktade elskåpet i hamnen. Efter en dansk kvällsöl sov vi gott i den lilla hamnen, tillsammans med bl a ett polskt vikingaskepp. Lätt och kort segling till Bornholm dagen därpå, tilläggning i Alling på nordostsidan. Några dagars utforskande av Bornholm, på cykel och till fots – härliga bad, fascinerande klippor i Gudhem, böljande mogna sädesfält (korn har horn – längre än råg ;-)) och välmående trädgårdar, bl a en Auracauria!

  Landkänning i den japanska trädgården i Ronneby

 • Burgsvik till Karlskrona Burgsvik till Karlskrona

  Fin översegling 50 nm med läns till Kårehamn, den enda hamn vi hittade på Ölands ostsida (senare fått tips om Gräsgård längre söderut). Vi var tydligen de enda som hittade denna mycket skyddade fiskehamn som vi delade med 25 husbilar! Lång etapp söderut för att runda Långe Jan med god marginal och in till Kristianopel, 75 Nm. En härlig liten by med prägel av kriget mot danskarna med ringmur och prunkande rosor i trädgårdarna. Nästa hamn blev Sandhamn där vi fick låna cyklar gratis och tog en tur till Torhamn och sen upp till storskogen. Till Karlskrona kom vi med regnet, och nu var det dags för byte av gastar.

  Vackra rosor i Kristianopel

 • Idö till Burgsvik Idö till Burgsvik

  53 Nm över till Visby i fin slör där vi efter lite finlir hamnade längst inne i hamnen på torget I tid för att lyssna på Reinfeldts kvällstal, guidade av en bekant miljöpartist. 2 dagar med massor av intressanta tal, Gudrun Schyman, Anders Borg m fl och Jonas Sjöstedts partital. Härlig cykelutflykt på 5 mil söderut till Högklint och norrut till Krusmyntagården. Solig och lugn segling vidare söderut till Stora Karlsö som när turistbåten lämnat ön kändes som en paradisö i söderhavet! Ingen hamn för nordliga vindar men bara svag sydlig för oss 7 ”yachties” och en härlig solnedgång! Utflykt x 2 till fågelklipporna med sillgrisslor, andra gången med en kunnig guide. Vidare söderut på Gotland till Burgsvik med många vindkraftverk på vägen.

  Fin liten hamn på Stora Karlsö

 • Trosa till Idö Trosa till Idö

  Dags för långtur – nu ska vi vara ute 5 veckor! Lämnade Trosa i sommarvärme och seglade söderut med Janne och Eva, såg havsörn på väg ut. Innerleden norr om Askö och sen söderut till Hävringe som visade sig ha en utmärkt hamn för ett par båtar. Helt övergivet förutom några andra båtar, massor av tobisgrisslor och huggormar, men helt nytt radartorn – spaning mot öster! Fint fågelliv (bl a vitkindade gäss, silvertärnor, labbar) på ön och sälar, tordmular, havsörn, hägrar och svärtor när vi seglade vidare mot lunch i Askösund och sedan till natthamn med ankring i Harstena. Vidare utomskärs söderut till idyllen Idö utanför Västervik där vi tog en dag med promenad runt ön och sen middag på restaurangen i solnedgången med havsörnar på fisketur utanför.

  Trygg hamn på Hävringe med plats för ett par båtar

 • Dalarö till Trosa Dalarö till Trosa

  Nordlig kuling vid avfärd från Dalarö – vi letar hamn med lä och hittar charmiga Kryssarklubbens Malma Kvarn där det är helt vindstilla med varm vårsol! Regn nästa dag och vi letar hamnar på nätet. Hittar västra Ornö där Inger driver ett varv och gästhamn – mkt charmigt och vänligt! Sedan 42 nm till Trosa i svaga vindar där vi lämnade Valborg igen några veckor.

  Ubåt eller fågel???

 • Ingarö till Dalarö Ingarö till Dalarö

  Vi tog över båten på Ingarö i aprilsolen – förre ägaren provseglade med Ragnar i kortbyxor. Dagen efter snöade det! Det blev sedan en kall men solig seglats med byar i kulingstyrka upp till Runmarö där vi låg på Kryssarklubbens boj och sedan lunch i Sandhamn nästa dag (med dyr hamnavgift!). Vidare söderut på östsidan av Runmarö där vi såg en helikopter på en liten kobbe! Natthamn på Utö där vi hyrde cyklar. In mot Dalarö nästa dag där det blåste och regnade en hel del.

  Valborg döps i champagne på Valborgsdagen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

The maximum upload file size: 15 MB. You can upload: image, video. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here