2018 Lofoten till Skärhamn

Välkommen till Valborgs blogg! Du kan följa oss genom att prenumerera på uppdateringar längst ned på sidan.
Klicka på listen ovanför Tracks för att se kartan bättre.

Klicka på “Nyare kommentarer” för att se det senaste! Eller klicka här
(alla kommentarer får inte plats på en sida)

Klicka på kartan och scrolla med musen för att zooma. Klicka på en bild för bildspel.

Längst ner på sidan kan du skriva en aktuell kommentar och bifoga en bild – skriv bildtexten i ett nytt stycke på slutet av kommentaren.

Om du vill skriva något om ett tidigare avsnitt på resan så använd länken “Svara” underst på kommentaren det gäller. Använd de blåa pilarna nere till höger på skärmen för att snabbt hoppa till slutet eller början på sidan (fungerar om du vrider iPhone 90 gr).

Nu har vi lagt alla bilderna på en egen sida – se menyn! Klicka här för fler bilder

107 comments

  • Karin Karin

    24/6 Mandal till Mortensholmen, 41 nm, 2-5 m/s NV, sol 🙂

    Efter en 4-timmars resa med Sørlandsexpressen från Sandefjord västerut till Kristiansand och till sist en lokalbuss ut till lilla Mandal somnade vi gott ombord på Valborg efter middag och uppdatering med skeppar Ragnar, ensamseglaren som nu får sällskap av 2 fräscha gastar i 1 vecka. Marianne och jag konstaterar att busschaufförer är vänliga och skojiga personer som hjälper sina passagerare hitta rätt i världen. Besättningen ombord på färjan Strömstad-Sandefjord var också väldigt tillmötesgående, liksom Doris och Mona som vinkade av oss på kaj. Överfarten på 2,5 timme kostade bara 39 kr + ett litet tillägg på 50 kr för att vi inte hade bokat på nätet. Lunchmackan ombord kostade däremot desto mer, 79 norska kr (ca 110 svenska) Men god var den!

    Vi började dagen med en promenad i lilla lugna samhället Mandal vid Mannefjorden. Allt var extra tillbakalutat idag söndag och inte ett enda café öppet, bara en fotbollspub med ett trött gäng – förmodligen besvikna över Sveriges brakförlust mot Tyskland igår 😉
    Lika lugnt var det ute på havet när vi stävade österut längs kusten, svag vind och inte många båtar. Mesta ståhejet stod vattenskotrarna för, ett nytt fenomen som vi varit förskonade ifrån norröver.

    Seglingsdagen avslutas värdigt via kanalen Blindeleja in till Lillesand där Valborg passerade i början av sin Norgeresa för 2 år sen. Men i kväll ankrar vi fridfullt i en lagun vid Mårtensholmen. Middag blir fisksoppa med lyrtorsk från vattnen norr om Bergen.

    Ny och nöjd besättningsmedlem från Kvillebäcken

    • Ulf Ulf

      Tunt med uppdateringar den senaste tiden, men av GPS spåret att döma borde ni vara hemma igen vid det här laget. Fast varvet runt Bohus Malmön verkar vara i grundaste laget….

  • Ragnar Ragnar

    23/6 Båly hamn till Mandal, 13 nm, 4-13 m/s, sol 🙂

    Efter 2 dagar i hamn vill man gärna segla. Men prognosen var minst sagt tvetydig. Att det blåste kuling vid Lindesnäs var klart, men lite länge in mot kusten? Till sist valde jag att tro på YR som sa att det var ett fönster med mindre blåst på fm med tidig start från hamnen kl 07.30. Och vinden skulle jag få med mig. Det blev en fin segling mestadels inomskärs, och som mest kom vindbyarna upp i 13 m/s. Framme i Mandal tankade jag på Nautic Marine som även har blå gas. En dryg timme efter mig anlände en våt ensamseglare som kom österifrån där vindarna kommit upp i 19 m/s – jag hade uppenbarligen träffat rätt med mitt fönster mellan kulingarna 🙂

    Vill man segla med denna prognosen? Och när ska man ge sig av?

    • Ragnar Ragnar

      GRIB-filerna gjorde inte beslutet lättare – två och en halv flagga betyder 12,5 m/s i medelvind.

      • Karin Karin

        Wow, bra jobbat! Hoppas du roat dig 😉
        Också har du sparat in en bussbiljett för dina nya gastar samt 168 minuters midnattspromenad sista biten från Mandal. Bussen strax framme i Kristiansand och om bytet till Mandalsbussen fungerar är vi strax ombord!

  • Ragnar Ragnar

    21-22/6 Inblåst 2 dagar, 4-16 m/s NV

  • Ragnar Ragnar

    20/6 Sirivåg till Båly hamn vid Spangereidkanalen, 74 nm, 6-12 m/s O, regn 🙁

    Kl 08 knackade båtgrannen försynt på men det var bara glada miner. Vi skulle åt samma håll, dvs söderut och konstaterade att väderapparna förutspådde att det skulle vara möjligt att passera Lista och Lindesnes idag. Sen spår dom kulingvindar 5 dagar i rad! Så nu guppar jag fram på väg mot Lista. Blåser fr andra hållet så mindre vågor men för mycket som bromsar farten så det blir motorsegling, dvs seglen stabiliserar båten och motorn ger farten. Det blev 12 timmars färd, 10 för motor och 2 för segling när vinden vred lite mot nord. Och 10 tim regn 🙁

    Jag funderade på om dieseln skulle räcka, men halv tank kvar när jag kom fram ;-). Hade följe ganska länge med en motorseglare som inte hade några segel uppe. Precis i hamn hörde jag hur sjöräddningen pratade på VHFn om en motorseglare som fått motorproblem och behövde bogsering utanför Lindesnäs. Han kunde inte uppge sin position, och hade nog inte kunskap om Distress-knappen på VHFn. Den får vi gå igenom med alla gastar nästa år! Spangereidkanalen går på baksidan av Lindesnäs så man slipper den beryktade passagen, men segelfri höjd är bara 4,5 m. Den har funnits sen 700-talet, så Lindesnes har nog alltid ingivit respekt.

    Äntligen förbi Lindesnes fyr

    • Carina Carina

      Duktigt av dig att vara ute i sådant väder själv! Lycka till med resten av resan hem till Skärhamn. Ha en trevlig midsommar!

    • Göran Göran

      Hej Ragnar.
      Du har kommit en bra bit på din ensamsegling. Lite blåsigare, kallare och ostadigare än vår högsommarvecka mellan THD och BER. Man ska alltså ner till 100m för de stora fiskarna. Vi drog ju mest runt 30-40m. Kul att höra att knivarna skär snyggt i filéerna. Har du klarat dig utan plåster😜
      Idag firar vi midsommar. Du får ta dig en centimeter eller två från Zacapan. Skål, och lycka till på färden vidare söderut.

      • Ragnar Ragnar

        När gastarna kommer ombord så lugnar sig vindarna 😉 Nu för ankar i idylliska Blindleia

  • Ragnar Ragnar

    19/6 Tananger till Sirivåg, 38 nm, 7-11 m/s V, molnigt

    Kuling på fm med 16 m/s. Men det mojnade på em så jag gav mig iväg söderut kl 17. Det gäller att passa på mellan kulingarna framöver! Sträckte precis ut till Järens fyr, sen blev det nästan halvvind. Valborg forsade då fram i 8-9 knop, någon gång 10 knop!

    Området är beryktat för stora vågor eftersom havsbotten grundar upp till 20-40m långt ute till havs. Det stämde bra, kulingen hade blåst upp de största vågor jag seglat i även om det nu blåste 8-9 m/s mest. 4 meter uppskattade jag de stora till som rullade kors och tvärs men Valborg flöt upp som en kork 🙂 En mötande segelbåt försvann till 2/3 i vågdalarna. Med 15 m mast skulle det betyda 10 m mellan högsta vågtopparna och dalarna!? Även ett stort lastfartyg försvann nästan helt i vågdalarana. Sakar mitt tele till systemkameran som jag glömde hemma 🙁

    Framme i Sirivåg kl 22, enda lediga platsen var utanpå en annan segelbåt men de sov så ingen kom upp. Jag lyckades knyta midskeppsknapen och la sen ut förtöjning med båtshaken i för och akter så jag slapp kliva över på deras båt. Hoppas de inte ska gå kl 06… Fin lyrtorsk kokad på Ulfs goda sås som han gjorde till torsk i ugn med tomater 🙂 Tack Ulf!

    4 tim Liseberg i 4m vågor 🙂

  • Ragnar Ragnar

    18/6 Sagvåg till Tananger, 64 nm, 0-8 m/s S-SV, regn, sen uppehåll

    Start i regn och motvind. Fin kryss i ökande regn och 6-8 m/s. Sen vred vinden och jag kunde gå rakt mot målet i fin fart. Regnet upphörde men strax dog vinden, så det blev järngenuan. Fin passage genom Haugesund. När jag tittade på vädret verkar det som kulingarna står på tur att avlösa varandra runt Norges hörn. Hade tänkt stanna i Kopervik och invänta morgondagens kuling men fortsatte till Tananger för att bli inblåst där. Med lite tur kan jag sen ta mig till Sirevåg och ev. med lite tur förbi Lindesnäs innan 3-dagars kulingen kommer. Typiskt Nordsjön, längre norrut har den alltid blåst över på ett dygn. Söder om Haugesund blev det en timmars fin segling igen med norska jordgubbar som en aptitretare.

    Drygt 2 knops medström i Haugesund

    • Karin Karin

      Oj då kuling vid Lindesnäs, låter äventyrligt för ensamseglaren! Blåser på västkusten också, men ska lugna sig framemot torsdagen. Ta det så varligt, vi hittar dig nånstans på Sörlandet på midsommardagen!

  • Ragnar Ragnar

    17/6 Hjellestad till Sagvåg, 40 nm, 0-5 m/s SV, regn och sol

    Fyllde på vatten och diesel i Hjellestad, sen påbörjade jag färden mot Skärhamn. Vindstilla och motor, lite duggregn. På en fjärd låg 3 små motorbåtar och fiskade, en helt oemotståndlig syn! Men de låg inte på någon brant utan bit ut på ett flak på 50-100 m djup. Jag började på 80 m och fick strax en sej och en lyrtorsk på samma krok. Nu syntes lyrtorskens rejäla underbett tydligt. Den var också lite brunare i färgen. Efter en stund fick jag en 🙂 Kände sen att nu finns det inte plats för mer fisk ombord!

    Sen klarnade det upp och jag kunde sätta segel. När focken skulle in fastnade den halvvägs – trassel i lintrumman. Enligt manualen kan det bero på att jag släppte ut den för snabbt. Men manualen berättade inte hur man ska plocka isär trumman. Jag lyckade frikoppla den och rulla in den för hand. Sen vidare i solsken för motor till idylliska Sagvåg där jag hittade gästhamnen långt in och väl skyddad. Det gick bra att demontera fock-trumman och sen få seglet på plats igen. Nu vet jag hur man gör och kan göra det ute på sjön nästa gång 🙂

    Fisken angreps med supervassa knivar, tack Göran för slipningen 🙂 Fileandet gick som en dans, men vid skinnandet fick jag passa mig för att inte skära igenom skinnet. Jag som inte trodde det skulle bli någon fisk så här långt söderut!

    Ensamseglare för en vecka

    • Ulf Ulf

      Lycka till med fisken och seglingen! Antar att du är nöjd med att vara på väg söderut. Stadlandet verkar inte bli så sympatiskt det närmaste dygnet…..

  • Ragnar Ragnar

    6/6 Nationaldagen Glesvaer till Hjellestad, 22 nm, 2-5 m/s SV, sol, sen disigt

    Västerut på öppet hav jagade vi grund. Det blev 6 sejar, men väl ute på havet blev det väl guppigt i dyningen. 2 fiskar hoppade av kroken så vi styrde mot lugnare vatten. 3 snabba torskar blev resultatet, så nu har Ulf googlat efter nya torskrecept 😉 På väg in fick vi sällskap av en ubåt i ytläge. Lite senare dundrade en kunglig eskort förbi: först en polisbåt, sedan en hurtigbåt flankerad av 2 patrullbåtar med kanonerna redo. Statsbesök från Slovakien läste vi på nätet.

    Till middag blev det ännu en kulinarisk läckerhet, ugnsbakad torsk med pesto och tomater. Solen har verkligen följt oss på denna resa ända från Svolvaer och Lofoten. Just nu verkar det vara busväder där, men här nere spås fortsatt högtryck 🙂

    Göran spirar focken

    • Göran Göran

      Idag var det sista seglingsdagen för denna etapp. Innan avgång från Glesvaer fångade jag byns konstverk med västerhavet i bakgrunden. Se bild.
      Vi har haft 11 fantastiska dagar. Blå himmel varje dag och bra vindar huvudsakligen från norr, vilket gav enkla slör och länsetapper. Ofta bara på focken, och ändå över 8 knop emellanåt. Med egen båt kommer man åt de fina fiskehamnarna långt ute i Skärgården, som annars är svåra att komma till. Jag är normalt ingen fiskefantast, men när det nappar i ett och fiskarna är över 2 kg är det svårt att sluta. I princip har vi fiskat oss till alla middagar och flera luncher. Inget går upp emot egenfångad dagsfärsk fiskmiddag. Ulf var vår maestro i köket och fixade den ena läckerheten efter den andra.
      Stort tack till skeppar Ragnar, som med sitt lugn och bra beslut under seglingar och tilläggningar, gjorde resan till en otroligt fin upplevelse.
      Tack för denna gång. Nu ska jag hem och slipa upp båtens köksknivar, så att fileandet ska gå som en dans under de kommande etapperna. ( Bäst att fylla på båtens plåsterförrådet).

      • Ulf Ulf

        Jag kan bara instämma med Göran.
        Ett stort tack för fantastiska dagar i trevligt sällskap! Kul att återuppta gamla ungdomshobbies. Gäller såväl segling som fiske. Konstigt att dessa fått ligga i träda under så många år. ….

        Jag avslutar med en bild från Hjellestad kaj tagen tidigt torsdag morgon.

        • Ragnar Ragnar

          Tack själva för en härlig förlängd vecka med fantastisk väder, fina vindar, gott fiske, gourmet-matlagning, diskmaskin ombord, navigationshjälp via appar, goda ideér och trevligt sällskap 🙂

          Ugnsbakad torsk med pesto och tomat, bättre än på restaurang

  • Ragnar Ragnar

    5/6 Strusshamn till Glesvaer, 24 nm, 2-8 m/s, sol 🙂

    Förbi Bergen söderut till flygplatsen där vi rekade Flesland hamn. Enligt Google ska detta bli Bergens nya storhamn med direktaccess till flygplatsen. Av dessa planer syntes intet, utan det var en liten hamn bakom en pir, för trång för Valborg. Det fanns några däck på en betongkaj, men vi har svårt att se hur Hurtigruten kan lägga till här. Görans fiskekompis rekommenderade branter långt ut så vi styrde västerut. Det blev napp 🙂 I Glesvaer var vi ensamma på gästbryggan, och blev underhållna av ett gäng tjejer på SUP-brädor men ingen plurrade. Stekt, panerad torskfilé tilll middag och det var så mycket torsk att det räcker till lunch också 🙂

    Strusshamn, en idyllisk hamn

    • Ulf Ulf

      Efter ett par dagars “torsk” på torsk var vi lite modstulna och undrade vad vi gjorde för fel. Men idag vände det! Vi lyckades hitta ett ställe där vi i ganska rask takt fick en kolja och 4 små sej.

      Jag fick först en liten kolja, varefter Göran kvitterade med en sej. Medan Göran och Ragnar bärgade den fångsten beslöt jag mig för att dra upp min lina för att undvika konkurrerande bottennapp. Minnet från incidenten från en av de första dagarna var fortfarande färskt…. Men under det att jag vevade in fick jag plötsligt napp! Och denna gång var det inte bottennapp, utan äkta vara. Spöet ryckte intensivt så jag undrade om jag möjligen fått makrill på kroken. Men det visade sig att jag fått 3 sejar på 3 krokar, vilket utan vidare var personligt rekord för min del.

      Ragnar var påtagligt nöjd över påfyllning i frysen till sin ensamseglarvecka!

  • Ragnar Ragnar

    4/6 Eivindsvik till Strusshamn, 45 nm, 6-17 m/s NV, sol 🙂

    Nu tog nordvästan i ännu mer så det blev bara fock idag också. Byarna kom upp i 17 m/s som mest och när vi slörade över Fensfjorden med vågorna toppade vi 10,1 knop. Vi forsade fram i de trånga fjordarna och telefonerna och paddan gick varma när alla kollade kraftledningar och broar. Vi hittade en innersta farled som vi missade förra året när vi vände för en 18-meters kraftledning, och gott var nog det eftersom prognosen i den yttre leden var 19 m/s. Feste försvann snabbt akteröver.

    Först tänkte vi stanna vid Lillebergen, men det låg utsatt för vinden så vi fortsatte förbi Bergen till idylliska Strusshamnen – frånsett en idog röjsåg som störde friden när vi tog vår landare i kvällssolen. Nu har vi kommit fram med 2 dagars marginal, så vi får se vad vi hittar på imorgon.
    Torsk från frysen, dvs som vi fångat tidigare, tinades nu och vi fick torsk á la Bengtner: ugnsbakad torsk med rödvinsås och bacon. Till förrätt Provence-sallad med valnötter 🙂

    “Nu står den rakt och fint”
    Stenkors vid Eivindsvik kyrka från ca 1000 år sedan då Norge kristnades

    • Göran Göran

      Ragnar glömde skriva om efterrätten vi fick efter den utsökta torsken. Färska jordgubbar och blåbär med rörsocker. Mums. Valborg ligger tryggt vid flytbryggan i den idylliska hamnen.

  • Ragnar Ragnar

    3/6 Askvoll till Eivindvik, 30 nm, 0-13 m/s NV

    Vindstilla i Askvoll men när vi kom ut på fjärden tog nordvästan i. Det blev läns söderut mellan fjordarna i fin fart. Men när vi kom ut på Sognefjorden mojnade det helt till vår förvåning. Vi fiskade en stund innan det började blåsa igen. In till Eivindsvik var det en trång passage med 1,5 grund så jag fick bromsa för att inte få för hög fart i medvinden. Nu börjar det bli fler båtar, både segel och motor. Två polacker och en norrman med segern i hamnen. Slut på fiskelyckan så det blev goda kycklingbitar i currysås från köket.

    Molnigt och svalare på kvällen, känns lite ovant nu

  • Ragnar Ragnar

    2/6 Klubben till Askvoll via Den Norske Hest, 56 nm, 0-11 m/s NV, sol 🙂

    Det blev motor några timmar i början och ett soligt vindstilla landskap gled förbi. Planen var från början att gå till Norske Hesten för fiske och en stilla natt. Men vädermakterna ville annorlunda och alltefter dagen framskred så ökades vindprognoser för natten. Vi fiskade på vägen utan napp tills Göran drog upp en pigghaj! Det var fortsatt ganska lugnt på havet trots prognoserna så vi bestämda att dra ut till Hesten för att fiska i ytterhavet. Tyvärr hann vi bara med några kast utan napp innan det blåste upp till 10 m/s så vi fick avbryta och gå in till Askvoll, dagens natthamn med lugnt läge. För första gången var det fullt i gästhamnen (lördagkväll, mycket liv i hamnen) så vi la oss utanpå en norrman med svensk Hallberg-Rassy.

    Hornelen, Nordens (och sannolikt Europas) högsta klippa som stupar rätt i havet, 860 meter

    • Ulf Ulf

      Idag blev vi varse att fiskelyckan inte är självklar. Trots ett otal försök under närmare 3h blev det inget tillskott till mathållningen. Men vi fick trots allt en fisk! Göran fick ett rejält napp och sa att det måste vara en bjässe. När vi till slut landade den i håven blev insåg vi att fångsten var av det ovanligare slaget. En haj! Nu började tankarna snurra. Vågar vi ta i den? Den var minst sagt vild, och Ragnar ville förståeligt nog ha kraftigare handskar. Jag anade att det var en pigghaj och vi började raskt googla. Gick den att äta? Jodå, det går bra även om hållbarheten är begränsad, men se upp med skinnet och taggarna vid fenorna var rådet. Men så kom domen – fridlyst! Vi fick raskt förpassa den tillbaka till havet…..

  • Ragnar Ragnar

    1/6 Silda till Klubben, 14 nm, 0-8 m/s V, sol 🙂

    Vi provianterade i Måløy, en mindre stad där vi startade mot Stad för 2 år sedan. Gasol finns på Verlo ca 750 norr om gästhamnen. Vi fick en fin segling i västlig vind till Klubben, en liten hamn nedanför Hornelen som är Nordens högsta klippa som stupar i havet. Förtöjning vid en gammal brygga vid högvatten, så vi la långa linor som gardering mot lågvattnet och styrde sedan stegen mot Sherpatrapporna i början på stigen mot fjället. Äkta Himalaya-stil med rännsten. Först upp på Nonsnakken 550 möh på fjället ovanför Klubben och sen en bit till där vi badade i en fjällsjö som snön gled ned i. Tillbaka i båten som klarat sig bra i lågvattnet blev det nu dagens 3:e dopp för Göran och mig, 19 grader i vattnet! Kvällen avslutades med torskfilé i äggsås, en ny kulinarisk läckerhet av mästerkocken. Göran gillar att diska, och röjer nu upp efter maten 🙂

    Nonsnakken, fjället ovanför klubben

    • Ulf Ulf

      Idag handlade det om att byta perspektiv. Efter att ha titta på toppar från havsytan valde vi att idag vända på steken och titta på havet från en topp. 650m stigning från hamnen i Klubben upp till de närmaste topparna kostade på. Svetten droppade och skjortan blev dyngsur. Men vilken utsikt! Bland der mest storslagna jag sett. Ragnar och Göran var så exalterade att de tvingade svalka sig bland isflaken i en fjälltjärn medan jag tittade på och dokumenterade.

  • Ragnar Ragnar

    31/5 Runde till Silda, 41 nm, 0-10 m/s NV, sol 🙂

    Vi gick för motor i stiltje runt Runde till fågelberget och gled sakta förbi några gånger. Havssulorna hade flyttat in och satt i täta rader medan andra cirklade på havet för att hitta fisk. Sillgrisslorna var på plats i havet, men inte så många ännu. Lunne såg vi bara några stycken, så vi får hoppas de kommer framöver. Det blåste upp från nordväst så vi fick en fin segling söderut. Strax innan Stad mojnade det, så det blev motor i dyningarna men ingen svår sjö. Efter fiske kom vi fram till ön Silda, en charmig liten hamn där vi bara såg en enda person som högtryckstvättade en klippa på tomten. Till middag bjöd Ulf på utsökta panerade koljafiléer 🙂

    Nu har vi lämnat Stadlandet bakom oss

    • Göran Göran

      Stadlandet som är mytomspunnet för sina förrädiska stormande vatten. Och vi passerade i stiltje. Väl förbi var det dags för dagens fiske. Vi provade i sluttningar vid några bränningar. Inget liv. Vi for över djuprännan riktning Silda som blir natthamnen. Vi provade på nytt på ett 20 metersgrund. Inget liv här heller, men plötsligt fick Ulf en sej. Strax därefter ryckte det i min lina. Trodde först det var bottennapp, men det visade sig vara den största torsken denna veckan. Därefter 3 sejar på samma napp. Middagar säkrade för ytterligare några dagar.

      • Göran Göran

        Det blir inte alltid som man tror. När vi tog ur stortorsken efter att vi kom iland, var köttet väldigt sladdrigt och vattnigt. Fisken såg helt enkelt inte bra ut. Efter konsultation med experter och noggrann visuell kontroll av köttet, hittade vi många maskar. Det var bara att återbörda hela rasket tillbaka i sjön. Men vi fick ju våra småsejar, som blir middag imorgon.

      • Karin Karin

        Åh fina Runde!
        Men var är lunnefåglarna – de ska väl vara på plats sen april?

  • Ragnar Ragnar

    30/5 Bud till Runde, 55 nm, 0-10 m/s, sol 🙂

    Vinden var inte lika stark som varslat, så vi lämnade Bud efter frukost. Först förbi Bjørnsund där vi passerade ett gäng roddbåtar som såg ut som lägerskola. Lite trångt i passagen, men gott djup. Sen föll vi av söderut och fick läns med dyningar från havet. Fortfarande 8-9 m/s så vi tog ner storen men satte upp den igen när det mojnade lite. Först spirad fock, sen gennaker en bra bit söderut. När vinden dog helt började vi fiska. Men napp blev det först utanför Runde, där vi fick en stor torsk och en stor kolja – middagar framöver 🙂 Roligt att återvända till Runde – för 2 år sen fick vi vår första fisk till skänks av ett par flickor som fångat en lyrtorsk från piren. Paret i motorbåten rensade den raskt till oss. Nu kom vi med egen fisk som snabbt filéades 🙂

    Från revat till gennaker

  • Ragnar Ragnar

    29/5 Grip till Bud, 36 nm, 5-17 m/s NNO, dimma, sen sol

    Vi hade läst alla väderprognoser som finns med tanke på annalkande vind; Windy, YR, SMHI, Stor.no, GRIB-filer. Olika utsikter utom att de var eniga att vinden skulle öka på em. Inget om den dimman som mötte oss på morgonen och som vi senare hörde hade omfamnat Bud till på em. Först en promenad runt den lilla ön, där Göran fixat mjöl till såsen igår. Höga murar mot vinterstormar och massor av renoveringsobjekt med snickarglädjen sprudlande. Sen fiske, det går ju bra i dimman. 2 torskar, en lyrtorsk och ett bottennapp som släppte. Ulf fick revanch på gårdagen med en 3 kg torsk 🙂 Dimman lättade när vi seglade söderut i fin slör, 6-8 m/s. 2 timmar från Bud blev det läns, och då tog vi ner storen även om det inte blåste mer. Men ganska snart friskade det i och sista timmen i kulingbyar på upp till 17 m/s. Lite blåsigt att lägga till men vi kom till kaj utan malörer. Där träffade vi 2 amerikaner i en norsk båt som kände sig inblåsta det blåste 13 m/s runt lunch. Nu tillagas torsken lättrimmad av mästerkocken Ulf.

    Morgonpromenad i dimman på Grip

    • Karin Karin

      Spännande att höra om ni kommit vidare söderut eller ligger inblåsta i Grip? Ni tänker väl på att hålla tidtabellen!
      Här hemma är det 20 grader i kväll och kvällsdoppet bjöd också på 20-gradigt, och mer värme kommer.
      Segla väl!

    • Göran Göran

      Äggkläckningsfabrik med utsikt

    • Roy Wedin Roy Wedin

      Skulle gärna varit diskare i det köket.
      Tips för att slippa förlora reven; ta bort stora kroken längst ner. De andra krokarna släpper när det blir för hård belastning, vilket vi erfarit ;( De andra krokarna räcker gott för att få till middagen.

  • Ragnar Ragnar

    28/5 Bogøyvaer till Grip, 62 nm, 0-6 m/s S-SO

    “Om vi får fisk”, sa besättningen. “När vi får fisk”, sa jag. Det blev 3 torskar och 2 lyrtorskar på förmiddagen. Nödprovianten för veckan är fixad 🙂 Fin kryssbog ut mot havet tills det mojnade och det blev motor fram till Grip. Trång liten hamn, men djupt vid gästbryggan där vi ligger utanpå en liten fiskebåt. Till middag ugnsbakad torsk med fantastiskt god reducerad sås som Ulf gjort.

    Grip fyr

    • Ulf Ulf

      Minsann, talet om fisk till middag var ingen skröna utan en realitet. Plötsligt nappade både torsk och botten. Dessvärre samtidigt. Görans och Ragnars fokus var att bärga middagsmaten medan jag slogs för att behålla mitt spö. Jag hade fått ett kraftigt bottennapp och tvingade släppa lina för glatta livet då vi drev iväg med ett par knops fart. “Backa!” ropade jag. Ingen reaktion då middagsmaten stod i fokus. “Backa!”ropade jag igen då ingen verkade förstå min belägenhet med en lina på rullen som krympte med oroväckande hastighet. Till slut förstod Ragnar att vi inte ensidigt kunde prioritera kvällens middag utan även tänka på kommande dagar, så han slog back. Men linan stack fortfarande ned under båten. “Backa mer!” ropade jag. “Jag backar med full maskin!” blev svaret, men inte hjälpte det. För sent insåg vi att linan fastnat i båten och några ögonblick senare kunde jag hala in en avsliten lina…. Så kan det på Norska havet när inte haspen är på!

      Nåväl, vi glömde snart detta gungade vidare mot dagens mål, Grip. För gungade gjorde vi i ganska sugande dyningar. Vinden dog och havet blev blankt. Stördes endast av bränningar som likt gejsrar sprutade vatten mot himlen när dyningarna bröts mot talrika grund i såväl öst som väst. Som kronan på verket kom solen fram och vi gled vid nio-tiden sakta in i Grip’s hamn, där vi till slut fick njuta av vår fångst. Ugnsbakad hel torsk med vitvinssås, smörslungade morötter med citron och vildrisblandning.

  • Ragnar Ragnar

    27/5 Brekstad till Bogøyvaer, 43 nm 2-13 m/s NO, sol 🙂

    Kvällsbåten ut till Brekstad, men tur att jag hade gott om tid eftersom förrevaringsboxen hade gått i baklås. Fiske-entusiasmen var stor, men där det blåste lite fick ingen napp, och när det blåste mer när vi var framme fick vi heller inget napp. Men vi fick en härlig bidevindssegling ut till Bogøyvaer. Nödprovianten, en fiskpudding inhandlad i Svolvaer, smakade utmärkt 🙂 På kvällspromenaden mötte vi en av de 17 fastboende som rekommenderade en plats för morgondagens fisk.

    Ulf och Göran, nya gastar ombord

    • Ulf Ulf

      En fin första dag där en utmaning har varit att lära sig var alla saker finns och se till att allt hamnar rätt igen… Men värre än så var fisket. Inte vår bästa gren så här långt. Uppryckning krävs. Annars blir det magert!

  • Staffan Lundgren Staffan Lundgren

    Det går ju som tåget eller var det som vilken blekskenare sim helst! Ser ut att vara rimligt med motor gång trots det ihärdiga finvädret! Fisket verkar minska takt med breddgraden…eller?
    Det ser ut att bli bra marginal t Bergen om det fortfarande är etapphamn? Ha fortsatt go tur och tur i väderlek!

  • Ragnar Ragnar

    19/5 Storfosnavågen till Brekstad via Vaerrafjorden, 26 nm, 0 – 9 m/s SV, 4-6 m/s SO i fjorden, sol och moln

    Det blåste 7 m/s på natten och kl 07 gick ankarlarmet. Men vi hade inte draggat, det var bara larmet som var ställt lite snävt. Raymarines ankarlarm som var ställt på 36m gick aldrig. vi hade inte så långt till Brekstad så vi tog en tur in i Vaerrafjorden på vägen och fick fin medvind hela vägen in. Bryggor och hytter hela vägen där det inte var så brant. Norge är duktiga på glesbygd! Motor ut och sen hade det mojnat så det blev motor hela vägen till Brekstad.

    Där hyrde vi cyklar av samma hotellmadam vi träffade för ett år sedan. Uthrningen var stängd, men efter lite övertalning visade hon cyklarna, och vi hittade 2 som var olåsta 🙂 Vi cyklade ut mot det välkända Ramsarreservatet fulla med bilder på alla fåglar som fanns där enligt utställningen. Allt stämde: solen sken, ingen vind och lågvatten så alla godsakerna hade kommit fram. Men flyttfåglarna hade inte hört att vi skulle komma, så de var inte på plats 🙁 Några kråkor, men sen hittade vi i alla fall en grupp gravänder så vi hade något att titta på i tubkikaren. Plötsligt sprang en utter förbi bakom oss på 5 meters håll! För snabb för en bild, men fin känsla att se den även om den tar många fågelungar och ägg.

    På väg in i Vaerrafjorden

    • Roy Wedin Roy Wedin

      Varje dag bjuder på något nytt, stort eller smått. Idag fick kaptenen öva på knoparbete, femslagen valknop, som skall göra att hållaren till båtshakarna blir bättre.
      Gasten gör sin sista dag och tackar för en fantastisk segling i Norges vackra skärgård ombord på Valborg med Ragnar som lugnt och säkert fört oss till önskade destinationer.
      Stort tack!

      • Ragnar Ragnar

        Tack själv Roy, det var en härligt omväxlande vecka med olika väder och vind varje dag. Roligt med alla dina idéer och förslag till förbättringar. Och tack för god matlagning! Numera låser vi alltid bommen innan vi börjar jobba med den 🙂

  • Ragnar Ragnar

    18/5 Hongsand till Storfosnavågen, 47 nm, 0-7 m/s N, sol 🙂

    På morgonen kom en kvinna i shorts vandrandes nedför bryggan med kurs på vår båt. Det var hamnkaptenen som gärna tog emot hamnavgifter med kort. Tur för oss som fått slut på kontanter. Hon drev även turistfiske i Hongsand: 10.000 kr för en veckas boende och 5:000 i hyra av en liten båt. Kilopriset för fisken blir nog högt, men roligt är det. De måste dock fiskat av det mesta för vi fick inget napp utanför Hongsand trots flera försök. Till slut fick vi 2 små sejar i tröstpris på en bank vi passerade längre söderut.

    Sen kom vinden, och från rätt håll 🙂 Upp med gennakern och segling söderut i fin bris som ökade lite lagom. Vi fick lite träning på att gippa med gennakern när vi följde farleden som svängde en del. Nu ligger vi förtöjda för ankar och har just avnjutit välsmakande torskrygg som fångades igår, tillagat av Roy, kocken ombord.

    Medvind med gennaker – härligt 🙂

    • Karin Karin

      Så kom den upp också – fulländat!
      Brekkstad nästa?

      • Ragnar Ragnar

        Ja, nu är denna etapp slut. Nyttig lärdom vid ankringen igår: Först 3 x djupet = 21m kätting som jag lärt mig på skepparkursrn. Men det höll inte för att backa på 2000 varv. Så ut med 14m till = 5 x djupet. Nu satt ankaret helt fast!

  • Ragnar Ragnar

    17/5 Sør-Gaeslingan till Hongsand, 64 nm kryss, 4-9 m/s SV, sol och moln

    På morgonen träffade vi den gamle fiskaren Harald som berättade en del om svunna tider. Han bodde nu härute 8 månader om året tillsammans med sin fru. När vi frågade om fiskeställen sa han: “Nja, det är dåligt härute. men ni kan prova på Knausen, ett grund en sjömil söderut. Det blev en torsk på första kastet och 4 sejar på det andra, sen var dagens kvot full!

    Sen kryssade vi söderut. Vinden vred lite mot sydväst, så vi kunde gå ganska långt på den ena bogen, och Valborg gjorde 6-7 knop i rätt så gropig sjö. dvs när vi gick parallellt med den gamla dyningen. På andra bogen mot dyningen blev det ca 5 knop.

    När vi skulle lägga till tvärs vinden drev båte ut snabbt, men fiskebåtsförtöjningen var kopplad så det gick att vinscha in oss. Orsaken till den rejäla avdriften var ett stort lastfartyg som låg längre in i hamnen med propellern igång för att ligga still vid kajen när grusets lossades. Vi låg i bakvattnet som forsade förbi utåt. När fartyget skulle gå backade hon väldigt nära oss, och vi var beredda att kasta loss snabbt men det klarade sig. Utan last gick hon så högt att propellern sopade i luften, med dålig effekt som följd.

    Ett stort lastfartyg backade ur hamnen bara tiotalet meter från oss

    • Roy Wedin Roy Wedin

      Även om dagens fiske var över på några sekunder döljer sig mer dramatik än vi först begrep.
      Vid andra nappet var det rejält motstånd, spö böjde sig, jag höll emot och vevade, det var nog nåt extra stort. Motståndet minskade något men det fortsatte att rycka. Upp kom som sagt två mindre och två större sejar, då var det ju inte så konstigt att drog.
      När vi krokat av fisken visade sig sig att en krok saknade, det fanns bara ett uträtat fäste kvar på reven. Storleken på fisken som tog kroken får vi aldrig veta, bara att den antagligen var större än alla andra vi fått.

      Där satt kroken

  • Ragnar Ragnar

    16/5 Sør-Gjaeslingan, 3-15 m/s, regn och lite sol

    Kulingvarning på morgonen, och det blåste rejält när vi vaknade. Så vi bestämde att stanna kvar på denna fina lilla ö. Vi hittade ett anslag att affären var öppen 11-12 och 17-18, men såg inte en människa. Det var öppet i verkstan, men personen som jobbade där var tydligen ute på andra uppdrag. Så det blev polering av överbyggnaden för Roy medan jag felsökte AISen som fortfarande visar att vi är i Sandnessjøen. Troligen beror detta på att vi seglat så långt utomskär att ingen radioamatör plockat upp signalen och skickat den till Marine Traffic. Solfångaren är utvikt, och vi fick kanske lite ström på kvällen då det mojnade och blev blå himmel ett tag.

    Sør-Gjaeslingan från utkiksposten där man hissade bollar och klot i en mast för att varna om dåligt väder

    • Roy Wedin Roy Wedin

      I byn fanns inte en människa och kanske var det därför den tretåiga måsen passat på att bygga bo på varje ledig hylla.

      Den här undrar vad vi glor på

    • Roy Wedin Roy Wedin

      Sör Gjeslingan var en gång i tiden Norges största samlingplats för fiske. Här kunde samlas över tusen båtar.
      Vi gissar vad de åt till middag 🙂

    • Karin Karin

      Åh så härligt ni har det i yttre havsbandet! Fanns alltså ingen affär? Tur ni har så mycket fisk inom räckhåll!

      • Ragnar Ragnar

        Ja, affären öppnade först i slutet av maj. Så det mesta tog slut utom fisken. Vi klarade 5 dygn på en 250 lit vattentank trots dusch varje morgon! Men i Hongsand hittade vi en öppen affär, så nu har vi bunkrat mat och vatten igen 🙂

  • Ragnar Ragnar

    15/5 Sklinna till Sør-Gjaeslingan, 45 nm, 4-8 m/s, N, dimma sedan sol 🙂

    Dimman låg tät över Sklinna när vi vaknade, det var svårt att se land. Vi paddlade in med gummikanoten och hittade en trappa som vi kunde gå iland på. Nu såg vi fågelberget från ovan där sillgrisslor och tordmular stod på rad med några skarvar emellan. Lunnelyorna i grässlänterna väntade på sina invånare som roade sig ute i vattnet. Vi behövde lite middagsmat, men denna gång tog det drygt 10 minuter innan vi fick fisk på tredje stället. Nu fick vi en lyrtorsk för första gången i Norge, en 4,5 kg bamsing med rejält underbett!

    Sen seglade vi in i dimman. Rutten mellan en massa skär ändrades till en försiktigare sådan på utsidan om grynnorna, och med bara fock för att inte få för hög fart. Sen tutade vi varannan minut. Det gick inte så fort så det blev motor eftersom med rent akterlig vind och sjögång skulle storen mest blivit till besvär. Allteftersom blev vi lite modigare och genade in mellan en del skär. Äntligen kom vi ut ur dimman närmare land precis som YR hade sagt 🙂 Nu hissades alla segel och vi gled fram i fint kvällsljus. Strax efter solnedgången kl 22.30 gled vi in i den lugna hamnen där vi har en hel brygga för oss själva.

    Dålig sikt i dimman

    • Roy Roy

      Fisket hör numera till morgonrutiner och vi har ett fint samarbete, Ragnar väljer platsen och håller båten där den skall vara medan jag drar upp fisken, alltid lika spännande att se vad som kommer upp. Bra är också att Ragnar tycks älska att rensa fisk under alla omständigheter. Som här sent efter dagens etapp. Middagen, idag stekt lyrfile serverade kring midnatt.
      Måste även tillägga att det är nöje att se kaptenen lägga rutter på plottern för säker navigering.

  • Ragnar Ragnar

    14/5 Bremstein till Sklinna, 32 nm, 2-6 m/s S->SV, sol 🙂

    Vi vaknade till plaskandet av tobisgrisslorna som tydligen kommit under natten. Det ska vara en mycket stor koloni här. De paddlade runt båten, ganska orädda, och tycktes njuta av att skvätta med vattnet, som kor när de släpps på grönbete. Vi kastade loss i högvatten med gott om vatten under kölen. Först fiske – det måste nappa bra härute! Inom 5 min hade vi fått 3 fina torskar, den största på 5,5 kg 🙂 Sen tog det en dryg timme att rensa och filea dom … Vi tuffade söderut så sakta utan vind, men efter en stund fick vi en lätt kryss. Efter lite påläsning i manualen lyckades vi få Raymarine att hålla vinkeln till vinden på autokurs. Den skulle t.o.m. kunna slå själv, men det fick vi aldrig tillfälle att prova för vinden vred mot väster och vi kom nästan fram till Sklinna innan den dog helt. Här finns 3 bojar, och gott om plats.

    Hit hade också flyttfåglarna anlänt; lunne, sillgrissla och tordmule i stora antal! Vi pumpade upp kanoten och paddlade runt ett bra tag. När vi låg stilla kom de nyfikna fåglarna ganska nära oss.

    Lunne tar man inte fel på, det är bara fiskarna i munnen som saknas

    • Ragnar Ragnar

      Tobisgrisslan har röda ben och är röd i munnen

    • Roy Roy

      Hittills skulle man kunna tro att vi är på fågelskådarsafari. Vid ankringsplatsen på Sklinna har vi första parkett till de små fågelbergen där framförallt sillgrissla och toppskarv trängs om platsen på klipporna. I vattnet simmar mängder av sillgrisslor, lunnefågel, tordmule samt en och annan tobisgrissla. I luften pilar de fram och tillbaka med sina små vingar som även fungerar när vi ser dem simmande under vattnet. Havsörnen visade sig även här.

  • Ragnar Ragnar

    13/5 Herøy till Bremstein, 37 nm, 2-11 m/s N, sol 🙂

    Dimma på morgonen som lättade när vi fixade med fiskedragen. Det blev 2 torskar och 2 små sejar denna gången. Sen seglade vi för fin nordlig vind mellan en stort antal grynnor ut mot havet väster om Vega mot Bremstein längst ute i havsbandet. Dimman låg tät över Vega och ut mot havet men lättade strax innan vi kom dit 🙂 Vinden friskade i enligt prognos och vi fick en väldigt fin segling. Lite trixigt att lägga till vid bojen med stora tampar på, mer avpassade för de fiskebåtar som söker skydd här på vintern.

    Dimma är bäst på avstånd

    • Ragnar Ragnar

      Rejäla tampar på bojen. Vi låg i den inre bassängen och hade 2 dm under kölen när vi gick in vid lågvatten. 1,7 m enligt kortet men lågvattnet gick idag ned till 0,5 m. Så djupet enligt kortet totalt 2,2 m och vi mätte 2,1 m. Så kortet stämmer bra!

    • Roy Roy

      Det vi får uppleva här är helt sagolikt, ett lyckorus. Dra upp middagsfisken, se ett par mäktiga havsörnars parningslek i luften, medvind mot Atlanten och natthamn i en lagun i yttersta havsbandet.

  • Ragnar Ragnar

    12/5 Sandnessjøen till Herøy, 12 nm, 0-3 m/s, sol 🙂

    Dags för bunkring idag – gasol visade sig finnas i gästhamnen på kajen. Affären Power hade tyvärr slut på den blåa gasen men fixade med ett tel samtal så att jag kunde hämta en timme senare 🙂 Roy kom med bussen på em, och efter handling tankade vi diesel i en automat i småbåtshamnen i Klokkervika, strax söder om den vanliga gästhamnen. Solen kom fram och efter ca 2 timmars motorgång var vi framme i idylliska Herøy med paradutsikt mot de 7 systrarna (bergstoppar ovanför Sandnessjøen) som nu visade sig snällt i kvällssolen.

    Valborg på bryggnocken med Donnø i bakgrunden

    • Ragnar Ragnar

      Systrarna i kvällssol

    • Karin Karin

      Så härligt kvällsljus.
      Här hemma blev det mörkt kl 22.
      Saknar ljuset och dramatiken i omgivningarna, men inte så fult i Skärhamn heller 😉
      Ha en fortsatt fin seglats söderut!

  • Karin Karin

    11/5 Traena till Sandnessjøen, 41 nm, 4-14 m/s, N – NV, regn

    Så äntligen kom vi då till det åtråvärda Traena som vi hört så mycket om. Sol i går kväll när vi kom men pga den stora fiskefångsten (4 feta sejar) som skulle tas om hand och rensas på bryggan enligt konstens alla regler var det bara gasten som hann gå på kvällspromenad. 1 timme på platt mark i lagom takt gjorde gott för ryggskottet. Att vara på en segelbåt är annars inte bästa medicinen för det.

    Traena är egentligen 3 eller 4 öar som korsas av polcirkeln och varav de 3 karakteristiska topparna ligger på ön Sanna. Men gästhamn mm service finns på Husøy där vi lade till vid en pontonbrygga. 100 kr i kuvert i brevlåda för 1 natt inkl el och vatten, dvs det gamla vanliga. Verkligen inget överpris, även om mycket annat är dyrt här i Norge. Levande ögrupp med fiske och turism inkl bymuseum, lite konstutställningar och hantverk samt café. Men allting förstås stängt nu. På Traena finns en grotta och där det bodde jagare och fiskare på stenåldern.

    Kulingvarning inför natten och det stämde bra, kulingen kom vid midnatt tillsammans med en massa regn. Vinden lade sig under förmiddagen och vi kastade loss, utan att egentligen ha hunnit utforska ön. Men det kändes prioriterat att hinna in till fastlandet och Sandnessjøen där kvällsbuss till Mosjøen skulle ta mig Karin till nattåget mot Trondheim för vidare tågresa hemåt via Oslo. Buss därifrån sista biten mot Göteborg. Känns bra att hela denna resa skett på marken, annars blir det lätt flyg häruppe. Mycket stressigare inkl andra nackdelar det innebär.

    Fin segling när vi passerat Lovund där vi kryssade mellan bränningarna och 2-metersdyningen lagt sig. 8 knop i slör in mot land och den ganska stora centralorten Sandnessjoen där vi var första Norgesommaren (2016) och inväntade Eva och Janne som kom med tåget. Nu är det Roy som kommer i stället, och jag lämnar med varm hand över gastandes och bloggandet till honom – välkommen ombord!
    Och tackar Valborg för denna gång och ser fram emot att ses i juni – spännande var det kommer att vara, Stavanger?

    Nu korsar vi polcirkeln och lämnar Arktis för denna gången

    • Roy Roy

      Tack Karin
      Sitter på bussen från Gbg och gör samma resa som du fast omvänt. Fick just veta att ni är framme Sandnessjön. Det bådar gott tycker jag, ser fram emot äventyret. 🙂

  • Karin Karin

    10/5 Myken till Traena, 23 nm, 6-12 m/s, SO, sol 🙂

    Vaknade i strålande sol i fina Mykens hamn. Pyssel ombord, allt är inte färdigställt inför säsongen än, bl a måste ju Ragnar upp i masten då och då, idag för att ersätta Norgevimpeln som blåste bort i förra kulingen.

    Promenad till östsidan av ön, och från B&B verandan kunde vi beundra Norges hela fjällvärld, med glaciären Svartisen och de 7 systrarna bl a. Ett kivandes örnpar som höll på att bilda par krönte utsikten. Siv visade oss världens enda vandrarhem där man kan bo i husvagn inomhus, dvs inne i ett annat hus. Påhittigt, att först få ut husvagnarna till en liten ö där det inte ens finns vägar, och sen baxa in dem i ett vandrarhem och omge dem med palmer!

    Myken har varit med i teveserien Nordiska pärlor, berättar Siv. Och fyren på ön har restaurerats i ett annat teveprogram – superrenoverarna? – som kommer visas först i höst, så det är lite hemligt. Men väldigt ståtligt tronar fyrhuset högst upp på ön, lysande vitt med klassiskt svart skiffertak.

    Sen var det dags för Staffan att ta över guidningen. Han jobbade i distelleriet idag Kristihimmelfärd, som alla dagar, och verkar stortrivas med det. Han är den ende anställde och fick jobbet i hård konkurrens via Skype-intervjuer, och av de 3 som fick komma till ön för slutintervju valdes han till slut ut. Så nu bor han och Siv här sen några år tillbaka och älskar det – friheten och lugnet, frånvaron av stress. Lite hektiskt blir det under sommarmånaderna när turisterna kommer, men det lägger sig snart. Och öborna verkar inte ha något emot besökare, alla hälsar glatt och vinkar “välkommen till Myken”.

    Vi blev invigda i whiskeyproduktionens alla detaljer och finesser – pilsnerkorn från Tyskland, malning, temperaturer på de olika jäsningskaren, dropphastigheten ut ur “stillen” (de ståtliga destillationsapparaterna av koppar), lagringen på begagnade bourbonfat, etc. Här görs även konjak och gin, och just nu var sommarginen på gång kryddas med rosenrot, strandkvanne och hjortron från ön.

    Vid middagstid lämnade vi Myken, berikade på många sätt. Men några saker förstår vi inte, varför man inte satsar på sol och vind här ute på en ö i havet där det finns gott om bägge. Både distilleriet och avsaltningsanläggningen för vatten måste ju dra jättemycket energi. Men mitt på ön bland bebyggelsen stå ett dieselkraftverket och väsnas. Och en mobilmast – och ändå var det första kvällen vi inte hade internet – mystiskt men riktigt mysigt 😉

    Traena nästa – omtalat för sin stora musikfestival på sommaren då 1000-tals turister skeppas ut för festligheter i dagarna 3. Traenas Tolkienlika siluett långt ute till havs har gäckat oss både på upp- och nerresan, nu ska det bli fint att komma dit!

    Kreml på Myken – här norr om polcirkeln framställs världens nordligaste whiskey!

  • Karin Karin

    9/5 Sørfugløy till Myken, 43 nm, 0-9 m/s, S-SV, sol 🙂

    Morgonpromenad på Sørfugløy i strålande sol o lovande försommarvärme. Vi följde ön söderut och kom ut på vida slipade hällar med räfflor från isen och hällkar bubblande av nyväckt liv. Massor med rosenrot var på gång i klippskrevorna, annars ännu sparsamt med grönska förutom kråkbärsris och nordliga mossor. Strandskatorna var i full gång och även några grågäss, men några lunnefåglar syntes inte till.

    Folktomt idag, och tyst från ungdomarna på lägerskolan, som antingen måste ha forslats tillbaka till fastlandet väldigt diskret, eller så var det rejäl sovmorgon. Vi låg också lågt och lämnade ön, som är naturreservat, lika obemärkt som vi kommit, såg endast till en barbröstad man i hamnen. Vi satte kryss söderut. Till en början var det frisk vind från syd och sydväst och Valborg gjorde bra fart. Men rätt snart blev det rakt sydlig vind, som så småningom dog ut, så det blev till att slå på motorn.

    Fram emot 21-tiden tuffade vi in i Mykens lilla hamn och lade till vi gästbryggan, enda främmande båten som vanligt. Ganska snart kom vi i samspråk med en av lokalbefolkningen, en svensk som slagit sig ner här med en landsmaninna, Staffan och Siv. För övrigt var de 3 islänningar och 35 norska personer på ön. Här finns inga barn. Det sista som föddes här, en dotter till ett norskt-fillippinskt fiskarpar, flyttade med mamma och pappa till fastlandet när det var dags börja skolan. Ön har en sorglig historia, en av fiskebåtarna förliste 1981 och 7 män dog, alla släkt vad vi förstod – så det var många som blev av med män, fäder och bröder. Efter det tog det dig inte riktigt, och ön började avfolkas. Men här fanns hela tiden en speciell energi, som vi hörts talas om av många, och för några år sen var det ett gäng som tag i saken och började bygga upp ett whiskeydistelleri. I höst ska första flaskorna Mykenwhiskey börja säljas på monopolet, efter 3 år på fat!

    En lugn fin dag med riktig landare (Campari och obligatorisk apelsinjuice) vid ankomst, eftersom det gick att handla juice och hembakt bröd i affären som sponatanöppnade när Hurtigbåtens lade till vid 22. Snabb-båten kommer varje kväll och ligger kvar till tidigt morgonen därpå när den fortsätter sin runda bland öarna här ute i havsbandet.

    Värmande morgondpromenad på Sørfugløy inför väntande dopp i friskt hav

  • Karin Haby Karin Haby

    8/5 Bodø till Sørfugløy, 27 nm, 2-13 m/s, sol 🙂

    Lugn start på en härlig dag som känns som vår första riktiga semesterdag – strålande sol och lagom varm vind som föste oss söderut i sakta mak. Det enda icke-semestriga var att apelsinjuicen till landaren (dvs camparin) var slut, så det fick bli grönt te till jordnötterna. Helt ok och litet varmare eftersom det blir lite kallt i luften så fort solen börjar dala. Ingen midnattssol än, men nu kl 21.30 har solen fortfarande inte gått ner och det blir aldrig helt mörkt.

    Vi är på Sørfugløy, en liten ö 27 distans söder om Bodö som Ola och Caroline tipsade om. Här bodde 200 personer vid tiden för 2a världskriget, men 2001 var det bara 3 personer kvar och nu är husen bebodda endast sommarhalvåret. Allt ser dock väldigt välskött och fint ut, och på västra långa sandstranden ligger en lägerskola där det både badas och surfas i 10 grader i vågorna som väller in från Atlanten.

    2 ynglingar som semestrar här efter avslutat Lofotenfiske kom och knackade på Valborg nyss och berättade lite anekdoter om ön och om sitt fiske. De hade lånat pengar och köpt en liten fiskebåt, och nu väntade de på sejen. Innan de gick undrade de om de kunde få köpa öl, och fick varsin Carlsberg som de verkade glada över. Nu hoppas vi bara att det inte är straffbart att langa öl på bryggan.

    I kajutan är det varmt och skönt, på spisen kokar potatis i kelp och i ugnen bakar dagens fångst – långa och torsk. Ganska ok semester.

    Landstigning på Sørfugløy

    • anita

      Jag hade lite problem med att förstå varför dom lyfte upp er innan helgen och sedan övergav er. Men nu förstår jag att det var för att ni skulle ha något att sysselsätta er med under helgen. Det är inte alltid bara lata dagar ombord förstår jag. Vilken otrolig bild på Karin på bryggan den är verkligen knivskarp. Fortsatt trevlig semesterseglats. Hälsningar från Skärhamn /Anita

  • Karin Haby Karin Haby

    7/5 Bodø gästhamn, 5-22 m/s regnskurar

    Upp tidigt i morse eftersom vi skulle vara startklara för att med Valborg sänkas tillbaka i vattnet kl 8 när arbetsveckan började på varvet. Lite överläggningar och småpyssel hit och dit så klockan hann bli 9.30 innan jättekranen sänkte ner oss i dockan. Allt gick väl, det ösregnade men tack och lov började det inte blåsa förrän vi en stund senare låg tryggt förtöjda i gästhamnen. Intill oss ligger den enda andra segelbåten, Trinda från Helsingborg, med en ensamseglande kvinna som blev glad när hon såg att det stod Skärhamn på båten, eftersom hon hade sina rötter där.

    En regnig dag med läsning, däckstvätt, allmänt Valborgpysslande och promenad till Bodø domkyrka från 1956, granne med stadshuset av gotländsk kalksten. Inhandling av 2 cd-skivor (2 för 99 kr 🙂 på Claes Ohlson eftersom radion inte fungerar längre (pga Norge gått över till dab), så nu lyssnar vi till Frankie boy i kajutan.

    I kväll har vi haft besök av Ola och Caroline från Sverige som flyttat upp hit till Bodø efter att först ha semesterseglat här och fastnat för trakten. Utöver sina vanliga norska jobb fiskar de 2 ton fisk per år från sin Linjett 35 och landar till fiskindustrin. Och planerar nästa långsegling – spännande att få höra om det blev Stora sjöarna, Vancouver och Hawai! Dag och Evy tittade också in och samtalet böljade mellan språkskiljaktigheter och likheter, fiske, syttone maj, spritsmuggling och nordiska deckare samt Shetland. En jättetrevlig kväll och nu börjar semestern – i morgon väntar sol och 2-siffrigt!

    Mys i Valborgs kajuta

  • Karin Karin

    6/5 Bodø på land, regn 10-18 m/s

    En slitig dag med målning o putsning o fejning och ta bort färg på propellerdrev som målats felaktigt och måla dit ny färg och so on… Många hjälpsamma båtägare, som också tillbringade helgen på varvet (men åkte hem och bodde ;-), peppade svensken och kom med goda råd och nya produkter att applicera på känsliga ställen som drevet men inte på anoder.

    Kl 18 tog vi ledigt och åkte på utflykt med Dag. Han visade oss Skansen tvärs över hamnen, en befästning som byggdes under… ja, kanske Napoleonkriget? Det var i alla fall i början av 1800-talet och Nordnorge och Ryssland bytte fisk mot korn och lyckades utstå belägringen. England var huvudfienden.

    Sen åkte vi söderut runt en fjord, så fågelvägen var det inte långt, till sevärdheten Saltstraumen. Här kommer vattnet upp i 50 km i timmen när strömmen är som starkast, påverkad av ebb och flod, måne och solstånd och väder. Fascinerande med allt bubblande och fräsande och vattnet runt, runt i virvlar. Tillbaka vid båten tog nattskiftet vid i pannlampan sken.

    Närkontakt med botten

  • Karin Karin

    5/5 Bodø på land, 8-21 m/s regn o lite sol

    Helgen ägnas nu åt utvändigt omhändertagande och putsning, och lite sightseeing samt middagsbjudning hos Ragnars kollega Dag som jobbar på sjukhuset i Bodö. Utflykt till Biltema får det också bli, för att bl a införskaffa ny bollfender.

    Lite lustigt att bo i en båt som inte gungar på vattnet utan i stället befinner sig 3 meter över marken i ett skruvstäd. Bodö har 50.000 invånare och en livlig hamn samt dito flygfält. Hurtigruten stannar här innan den korsar Vestfjorden för att angöra Lofoten. Hela staden bombades sönder och samman av tyskarna 1940, men bygdes snabbt upp efter kriget. Flygplatsen utgör bas för Natos m fl’s förehavanden här uppe i norr och ligger bara några km från staden, så vi har full koll på aktiviteten och kan intyga att det rör på sig!

    Ragnar på Hundholmens bryggeri med (delar av) Bodö akvavitsällskap

  • Karin Karin

    4/5 Nordskot till Bodø, 35 nm, 0-4 m/s, sol 🙂

    I går morse hade det mojnat lägligt så det var tidigt upp och kurs mot Bodö, där vi skulle vara kl 3 på eftermiddagen för att få Valborg upplyft på land. Mission complete mha motorsegling i svag vind, så i god tid kunde vi lägga till vid det lilla varvet i Bodö. Allt gick så fort så vi hann inte av båten, utan fick följa med på Valborgs lilla luftresa. Innan varvsguterna gick på helgledigt spolade de av Valborg grundligt med högtryck. Hon hade dock inte särskilt mycket beväxning, så något i bottenfärgen måste ha funkat – giftet eller den veterinärmedicin Ragnar blandat i färgen? Eller så är påväxt inte något stort problem på de breddgrader Valborg varit de senaste säsongerna.

    Stor speciallyft – inga problem med Valborgs 9.5 ton!

  • Berith Linhardt

    Trevligt att kunna ”följa med”.

    • Ragnar Ragnar

      Roligt att du följer – säkert med Bertil vid din sida 😉
      Vi får ses i Skärhamn i sommar!

  • Karin Haby Karin Haby

    3/5 Nordskot, 0-20 m/s O, sol sen mulet

    Valborg blev inblåst ett dygn i Nordskot så vi utforskade närområdet till fots. Som vanligt här i Nordnorge är det bara några meter upp på berget från kajkanten, så vi begav oss ut på fjällvandring. Förutom div pyssel ombord och proviantering i den lilla handelsboden på bryggan. Här var det även informellt litet café för traktens invånare, turistinfo, bygdegård och lastning och lossning av både båtar och lastbilar. Levande landsbygd även i detta lilla samhälle!

    Fjället direkt vid havet!

  • Karin Karin

    2/5 Svolvaer till Nordskot, 25 nm, 0-15 m/s NO till O, sol 🙂

    Så var det då dags att lämna Svolvaer där Valborg haft det så pent några vintersäsonger. Lofoten har varit fantastiskt att hålla till på och runt, och då Lofotenväggen tornar upp sig bakom oss när vi seglar söderut känns det riktigt vemodigt. Herr och fru Frode kom för en avskedsfika ombord – väldigt söt Sachertårta som Ragnar haft med från Wien. Så samtalet kom bl a att handla om den nya sockerskatten, och om hur norrmännen nu väller över svenska gränsen för att köpa läsk och smågodis. Och om Mocambique där familjen bodde och arbetade för norska SIDA när barnen var små. Och så måste vi ju prata om plasten också, hur såväl byföreningar städar stränder som att Hurtigrutsresenärer sätts iland för att plocka plast. Adjö och STORT TACK till Frode och Reidun som skottat snö ombord, avhjälpt strömavbrott mm!

    Vi korsade Vestfjorden i behagliga 5-6 sekundmeter och hade en fin eftermiddagssegling som övergick i segling i kvällssol. Tog tid att komma iväg, bl a för att vänta ut den starka vinden med kulingstyrka i byarna. Kulingen kom tyvärr tillbaks när vi skulle lägga till i Nordskot, ett litet samhälle (några hus och en nystartad fiskesportanläggning) på fastlandet. Så det blev en dramatisk tilläggning i fallvindar, med en fender som blåste iväg till havs (ännu mera plast i havet!) och Ragnars fiskebåtstilläggning som gick om intet, och ovanpå det jag som i stridens hetta hoppade i land utan förtöjningslina. Som tur var stod det en man på bryggan och räddade oss genom återhållsam insats och outgrundligt ansiktsuttryck – antingen tyckte han vi var väldigt tuffa med vår svenskflaggade båt, eller så tyckte han vi var korkade alternativt helt sjöodugliga. Vi lär aldrig få veta vilket för han försvann lika fort och obemärkt som han dök upp.

    Nu har vi sovit gott tryggt förtöjda vid den guppande flytbryggan och eftersom vinden lär ligga runt 20 sekundmeter idag tar vi en brygg- och promenaddag. Manshausens Nasjonalpark med fina vandringar och spektakulära grottor finns i närheten, vi får utforska! Och spana efter fendern, men med den sydostliga vinden känns det som den redan är ute på Atlanten. Om den inte hamnat i en vik på Lofoten och plockas upp som dagens fynd av någon strandstädare!

    Sista koppen kaffe framför Svolvaergeita

  • Ragnar Ragnar

    17/4 Skrova till Svolvaer, 12 nm, 0-3 m/s, sol 🙂
    Dags för fiske – men det nappade dåligt. På fjärde stället fick jag dock en fin skrej (vandringstorsk) på ca 3 kg och sen kom lite vind så jag kunde segla tillbaka till Svolvaer.

  • Ragnar Ragnar

    16/4 Svolvaer-Skrova, 8 nm, 0 m/s, sol 🙂
    Vår i Svolvaer – dags att ta av vintertältet. Första turen går till favoritön Skrova.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

The maximum upload file size: 15 MB. You can upload: image, video. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here